Elektrobicykel – prostriedok mikromobility pre všetkých

Popularita elektrických bicyklov v posledných rokoch neustále rastie. V súčasnosti sa široko využívajú na rekreačné účely aj na dochádzanie do práce. Tieto bicykle umožňujú jazdcovi poháňanie prostredníctvom motora, podľa svojej potreby a fyzickej kondície, namiesto toho, aby musel šliapať do pedálov plnou silou.

Praktická stránka využívania elektrobicyklov

Okrem elektrických bicyklov začali mnohí maloobchodníci ponúkať aj nabíjacie stanice pre elektrické bicykle, ktoré je možné nainštalovať napr. do garáže a nabíjať tak bike v pohodlí domova. Niektorí zástancovia moderných elektrobicyklov tiež poukazujú na to, že aby bol dochádzkový bicykel životaschopný, musí byť ľahký a odolný. To znamená, že sa musí dať ľahko prenášať alebo prepravovať v aute a verejnej doprave. Je tiež nákladovo efektívny, keď si uvedomíte, že elektrobicykel môže nahradiť výdavky za pohonné látky či mesačník na MHD. Zároveň budete pravidelne športovo aktívni.

Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré treba zvážiť pri výbere elektrobicykla, je jeho dojazd. Elektrobicykle sa vyrábajú vo viacerých rozsahoch, aby vyhovovali rôznym štýlom jazdy, povrchu a kvalite trate, samotnému jazdcovi či iným okolitým podmienkam. Preto je potrebné vedieť, čo od e-biku očakávate a ako plánujete na ňom jazdiť. 

Zvážte všetky pre a proti elektrobicykla pre vás

S rastúcou popularitou elektrobicyklov rastie aj ponuka dizajnov. Rámy sa vyrábajú v rôznych tvaroch a veľkostiach, pričom najbežnejší je tradičný tvar bicykla so vzpriamenou jazdnou pozíciou a menšími pneumatikami ideálnymi na cestu, tzn. cestný bicykel. Medzi ďalšie obľúbené štýly patria crossové či horské bicykle. Na všetky modely sú dostupné aj komponenty na bicykel, ktorými viete nejakú súčiastku nahradiť alebo model vylepšiť. 

Elektrobicykle sú celosvetovo čoraz populárnejšie ako alternatíva k jazde autom alebo využívaniu verejnej dopravy. Môžu sa používať na dochádzanie do práce na krátke vzdialenosti, na dochádzanie za nákupmi a inými aktivitami alebo dokonca na šport, a to najmä pre ľudí so slabšou fyzickou kondíciou.

Pred kúpou e-biku zohľadnite tiež oblasť, kde ho budete najviac využívať. Vyberte si taký, ktorý je kompatibilný s podmienkami na cestách vo vašom meste či regióne, aby ste napríklad s vybitým bicyklom neuviazli pri jazde v hustej premávke alebo na nespevnených tratiach. 

Zdroj foto: aerogondo2 / Shutterstock.com

Zároveň majte vždy dostatok oblečenia, vo veterných podmienkach sa zíde aj kukla pod prilbu, kvalitná cyklistická bunda, ktorú vám neprefúkne a okuliare proti slnku aj silným odrazom. Bezpečnosť a pohodlie nadovšetko!

Zdravotné výhody elektrobicyklov 

Tento typ bicykla má pripojený motor, ktorý poskytuje dodatočný výkon pri šliapaní do pedálov a vy ho môžete upravovať podľa toho, akú veľkú pomoc potrebujete. Je to skvelý spôsob, ako si vybudovať kardiovaskulárnu kondíciu a prípadne aj naštartovať svoju redukciu váhy. Pri bicyklovaní na e-biku nezaťažujete váhou svoje kĺby. S bicyklom s asistenciou pedálov môžete jazdiť ďalej, rýchlejšie a dlhšie s menšou námahou, ako by ste bežne potrebovali.

(Reklamný článok)

Zdroj titulnej foto: BGStock72 / Shutterstock.com