Dobrovoľníctvo má samé výhody, vyskúšajte ho

Piešťanské neziskové organizácie ponúkajú množstvo príležitostí, vďaka ktorým môžu ľudia meniť svoje okolie k lepšiemu. Dobrovoľníctvo však prináša aj ďalšie výhody.

Hovorilo sa o nich včera v komunitnom centre ŽiWell. „Dobrovoľníctvu ďakujem za veľa vecí, ktoré v živote mám,“ otvoril debatu Peter Demko a dodal: „Našiel som si množstvo priateľov a videl kus sveta.“

Jeho slová potvrdila aj Zuzana Jankechová riaditeľka Trnavského dobrovoľníckeho centra. „Človek sa naučí byť zodpovedný, komunikovať, písať projekty… Získa motiváciu a presvedčenie, že môže zmeniť svoje okolie.“

Dobrovoľníčka Ludivine z Francúzska prišla do Piešťan vďaka cez program European Voluntary Service. Má za sebou množstvo projektov, naposledy tu cez víkend spoluorganizovala Hudobný kvíz. „Je to možnosť získať nové skúsenosti, učiť sa cudzie jazyky a hlavne je to zadarmo,“ hovorí. Program EVS, ktorý využila, financuje Európska únia. Je určený mladým ľudom vo veku 17 až 30 rokov a podľa Ludivine je to najmä príležitosť ako realizovať svoje nápady.

Podobne to už roky v Piešťanoch robí Michal Fiala. Začínal upratovaním brehov Sĺňavy, podujatiami pre cyklistov alebo bežcov. Aktuálne je jeho prioritou obnova prírodného kina.

Nový projekt prezentoval Tomáš Hudcovič, ktorý chce pri futbalovom štadióne postaviť diskgolfové ihrisko.

O svojich aktivitách hovorili aj skauti a Hana Kalinová z občianskeho združenia Kvas. Už v nedeľu 13. marca budú dobrovoľníci stavať zábrany pri Striebornici, aby počas prvých jarných dní pomáhali obojživelníkom dostať k vodnej nádrži.

V blízkej budúcnosti chcú tiež sfunkčniť volejbalové ihrisko pri Krajinskom moste, oživiť umelé jazierko na začiatku pešej zón, vyčistiť Kubánovu výsadbu a založiť komunitnú chladničku.

Do týchto projektov sa môže zapojiť každý. Podrobnejšie o nich budeme informovať v nasledujúcich článkoch.

Text a foto: Martin Palkovič