Ceny primátora: Kultúrnou osobnosťou roka je Ján Orlovský

Primátor na základe návrhov komisií mestského zastupiteľstva odovzdal ocenenia za prínos v oblasti kultúry, životného prostredia a sociálnych vecí.

Kultúrnou osobnosťou roka 2014 je Ján Orlovský (na snímke), ktorý inicioval obnovu Elektrárne Piešťany. V uplynulom roku sa stal jeho sen realitou a donedávna chátrajúca pamiatka opäť slúži verejnosti.

Cenu za Kultúrny počin roka 2014 dostal folklórny súbor Žito, ktorý pôsobí pri Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera. Z rúk primátora Miloša Tamajku ju prevzala umelecká vedúca Katarína Agnetová. Súbor sa zameriava na udržanie ľudových tradícii z nášho regiónu. Jeho členovia sa stretávajú s pamätníkmi, zhromažďujú cenné informácie o ľudovej kultúre a na základe nich komponujú svoje vystúpenia.

Za dlhoročný prínos v oblasti kultúry dostala pamätnú plaketu Marta Jurčová, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska a pri príležitosti 50. výročia založenia aj Výtvarný klub MsKS – za prínos ku kultúrnemu životu v meste.

Vedenie samosprávy si všimlo aj aktivity Dáši Dzurechovej z materského centra Úsmev, ktorá spolu s ďalšími mamičkami organizuje množstvo podujatí pre deti a rodičov. V uplynulom roku boli najväčšími z nich Prechádzka rozprávkovým parkom a Noc svetiel.

V oblasti ochrany životného prostredia ocenil primátor Jána Šmídu, ktorý má za sebou množstvo aktivít smerujúcich k ochrane prírody a environmentálnej výchove. Jedným z nich je prenášanie žiab do Striebornice, ktoré prebieha aj v týchto dňoch.

ceny primatora

Text: Martin Palkovič Foto: Martin Palkovič, MsÚ