Do Piešťan prichádza Bažant Kinematograf, program je pestrý

V lete 2021 cestujú po Slovensku dva filmové retroautobusy a s kolekciou piatich slovenských a českých filmov. Zastavia sa v 27 mestách, vrátane Piešťan. V programe sú aj tentoraz krátke predfilmy, ich výber je venovaný storočnici slovenskej kinematografie. Do Piešťan príde Bažant Kinematograf v utorok 6. júla.

V roku 2021 si pripomíname 100 rokov od vzniku prvého slovenského filmu. Bažant Kinematograf toto výročie oslávi klasickými filmami z archívnych zbierok Slovenského filmového ústavu. Pred každou večernou projekciou celovečerného filmu uvidíte krátky animovaný film, nadčasový témou i formálnym zobrazením.

Piešťany sú po Trnave hneď druhou zastávkou jedného z dvojice historických autobusov vybavených premietacou technikou. Filmy si môžete aj tento rok pozrieť v Hudobnom pavilóne v mestskom parku, začínajú sa vždy o 21.30 h.

6. júla Cesta do nemožna
Cesta do nemožna ako prvý slovenský film s množstvom náročných trikov rozpráva s vtipom o skutočných udalostiach a Štefánikových dobrodružstvách. Odhaľuje neznáme momenty plné drám, emócií a humoru, ako ich zažil a mohol zažiť sám M. R. Štefánik na dobrodružnej ceste svetom a životom. Veselý aj vážny film o odvahe, snoch, lietaní a slovenskom hrdinovi, ako ste ho ešte nevideli.

 

7. júla 3Bobule
Tretie pokračovanie letného filmového kinohitu. Honza (Kryštof Hádek) a Klára (Tereza Ramba) sa po niekoľkých spoločných zberoch úrody stali rodičmi roztopašných dvojčiat a majiteľmi vinárstva. Keďže im však každodenné starosti prerástli cez hlavu a v manželstve im to veľmi neklape, žijú oddelene…

 

8. júla Šarlatán
Strhujúca životopisná dráma inšpirovaná skutočným príbehom výnimočného muža obdareného liečiteľskými schopnosťami. Film mal svetovú premiéru na 70. Berlinale, na konte má množstvo medzinárodných ocenení a na udeľovaní cien Český lev získal päť sošiek vrátane kategórií za najlepší celovečerný film i najlepšiu réžiu. V hlavnej úlohe Jana Mikoláška sa predstaví Ivan Trojan, ktorého mladšiu verziu stvárnil jeho syn Josef. Trojanovým rovnocenným partnerom je slovenský herec Juraj Loj v úlohe asistenta Františka.

 

9. júla Bourák
Komédia zo súčasnosti – trochu čierna, trochu gangsterka, plná skvelej hudby a skvelých hercov. Tvorivé duo – režisér Ondřej Trojan a scenárista Petr Jarchovský – opäť spojili sily, aby podobne ako v prípade legendárneho Občianskeho preukazu priniesli divákom nezabudnuteľný filmový zážitok. Ponúkajú absurdné situácie s romantikou a rokenrolové vypaľováky so zamilovanými slaďákmi v podaní najlepšej kapely, akú si viete predstaviť.

 

10. júla Meky
Nemoderný chalan z Abbey Road, ktorého piesne si spievajú všetci, ale jeho skutočný príbeh pozná málokto. To je Meky Žbirka. Unikátny dokumentárny portrét ho predstavuje ako večného gentlemana a skvelého spoločníka, ktorý miluje Beatles a z ktorého sála dobrá nálada.