Ak radnica získa eurofondy, plaváreň bude v roku 2019

Na poslednú chvíľu sa Piešťany stali hlavným partnerom projektu, v rámci ktorého majú tri slovenské a jedna maďarská samospráva možnosť získať finančné prostriedky z fondov Európskej únie. Či bol projekt úspešný sa dozvieme o tri mesiace.

Eurofondy môžu pomôcť s výstavbou mestskej plavárne sumou prevyšujúcou 800 tisíc eur, zbytok (približne 2 mil eur) bude musieť zabezpečiť radnica z vlastného rozpočtu alebo z úverových zdrojov.

Poslanci v piatok 28. októbra súhlasili s tým, aby sa o tieto peniaze uchádzala. Žiadosť treba poslať už v pondelok. Ak niektorá zo zapojených samospráv urobí chybu, finančnú pomoc nezíska žiadna z nich.
O podobe plavárne chce vedenie mesta diskutovať s poslancami a odbornou verejnosťou v najbližších týždňoch. Dĺžka bazéna ani počet dráh teda zatiaľ nie sú stanovené. K žiadosť o nenávratný finančný príspevok bolo potrebné priložiť iba štúdiu.

Za jej vypracovanie zaplatia Piešťany 15 tisíc eur spoločnosti KJA/Karol Jakubec Architekti, ktorá stojí aj za návrhom mestskej plavárne pre Bazenprojekt s. r. o. Súkromný investor začiatkom tohto roka žiadal od mesta pozemok pri futbalovom štadióne za symbolickú sumu. Zastupiteľstvo si však stanovilo podmienky, ktoré nedokázal splniť.

Primátor Miloš Tamajka v piatok na mimoriadnom zasadnutí poslancov pripustil, že mestská plaváreň môže byť realizovaná aj v prípade zamietnutia žiadosti o eurofondy. Mesto by ale muselo veľkú časť nákladov vykryť z úveru.

Ak bude projekt úspešný, výstavba začne už v máji 2017 a potrvá maximálne dva roky. Potom by radnica s veľkou pravdepodobnosťou prestala podporovať prevádzku krytého bazéna v bývalom hoteli Sĺňava. Podľa poslankyne Ivety Babičovej by však nemala s končiť s pomocou pre Klub vodného póla Kúpele Piešťany, ktorý na kúpalisku Eva prevádzkuje vonkajší 50 m dlhý bazén.

Text: Martin Palkovič Vizualizácia: bazenprojekt s. r. o.