5 dôvodov, prečo je lepšie učiť sa cudzí jazyk s lektorom

Či ste začiatočník, alebo angličtinu už ovládate, kvalitný kurz nikdy neuškodí. Aj tí, ktorí majú strednú úroveň jazyka, no nepoužívajú ho denne, by si mali čas od času dopriať systematickú výučbu zameranú na to, čo je ich slabé miesto. Napríklad je vhodné dať si konverzáciu angličtiny pred pracovnými pohovormi. Alebo po nástupe do novej práce, kde ju môžete potrebovať. Začiatočníci to majú najťažšie v rozhodovaní a nezriedka siahnu po knihách pre samoukov, jazykovom kurze pre počítače alebo voľne dostupné aplikácie. To však nemusí byť najšťastnejšie riešenie.

Dobre si zvážte, kam investujete svoje peniaze. Kurz s lektorom má oproti pasívnym video kurzom predsa len niekoľko jasných výhod. Prečo teda vsadiť radšej na lektora, vysvetľujeme v nasledujúcom zhrnutí.

  1. Kvalita jazykovej výučby. Česť výnimkám, no pri väčšine voľne dostupných jazykových aplikácií a kurzov pre počítače zdarma je dôvod vážne pochybovať o kvalite. Niektoré nemajú žiaden systém a sú iba zlátaninou dostupných materiálov, spracovaných do online podoby. Platené verzie môžu byť kvalitnejšie, no pri tých tiež nemusíte dostať to, čo potrebujete. Bez demo verzií a spoľahlivých recenzií ťažko odporúčať kúpu takéhoto kurzu.
  2. Motivácia. Kvalitná kniha pre samouka alebo internetový jazykový kurz pripravený profesionálmi je lepší než nič. Rovnako pre tých, ktorí už anglicky hovoria a chcú si jazyk oživiť, môžu byť účinnou cestou podcasty, spravodajstvo alebo dokumenty v angličtine. Ale pri intenzívnej výučbe musíte mať skutočne silnú vôľu vytrvať. Oproti tomu sú hodiny so živým reálnym človekom omnoho motivujúcejšie.
  3. Interakcia. Video kurz angličtiny vás ťažko upozorní napríklad na chyby vo výslovnosti. Automatizované testy, orientovanie sa čisto na gramatiku a pravopis, to všetko vás nenaučí konverzovať v angličtine. Reálny človek, ktorý je schopný vás opraviť, má edukačný plán a navedie vás k interakcii, je nenahraditeľný.
  4. Efektivita. Hodiny s lektorom síce niečo stoja, no keď si zrátate ich efektivitu a rýchlosť, s akou dokážete napredovať, oproti video kurzom, ktoré sú často predražené, dostanete za svoje peniaze skutočnú protihodnotu.
  5. Lektor sa vám prispôsobí. Nie vždy vám musí vyhovovať vopred nalinajkovaný rozvh výuky, ako je tomu v jazykových programoch. Naopak, kvalitný lektor vie odhadnúť, čo práve potrebujete viac. Je to konverzácia, slovná zásoba alebo gramatika? Zvládnete online kurz angličtiny s lektorom napríklad cez Skype, alebo je pre vás vhodnejšie chodiť na výuku do kolektívu ľudí na rovnakej jazykovej úrovni? Zvoliť si spoľahlivú jazykovú školu znamená možnosť prispôsobiť si kurz presne na mieru, ako vám to vyhovuje. Každý sme iný a vy rozhodujete, ako vaše hodiny budú vyzerať.

Pri výbere lektora berte do úvahy renomé a skúsenosti

Ak zveríte svoju dôveru lektorovi angličtiny, overte si, ako ho hodnotia doterajší zákazníci a aké je jeho doterajšie pôsobenie. Spoľahlivých lektorov združuje jazyková škola Volis Academy, ktorá funguje v Bratislave a už 15 rokov poskytuje jazykové vzdelávanie na všetkých frontoch – dospelým, deťom, počas školského roka i prázdnin, pre firmy, uchádzačov o zamestnanie, v skupinách a tiež individuálnych kurzoch. Keďže poskytuje aj online kurzy cez platformu Zoom alebo Skype, či Google Hangouts, využiť služby tamojších skúsených lektorov môžu ľudia na celom Slovensku.

(Reklamný článok) Zdroj obrázka: Undrey / Shutterstock.com