Stĺpček Petra Remiša: Horniaci a Dolniaci

Muži sú pomerne jednoduché stvorenia. Podľa operačného systému ich delíme na Androidov a Mongoloidov. Lenže s príchodom jari a odhadzovaním zimných kabátov vychádza najavo aj iné rozdelenie: na Horniakov a Dolniakov.

Horniaka spoznáte tak, že pri zoznámení ženu nenápadne požiada, aby predpažila ruky. Týmto spôsobom sa snaží preskúmať, aký druh ovocia skrýva na prsiach pod blúzkou.

Horniak je v siedmom nebi, ak mu výčnelky blúzky pripomínajú menšie melóniky. Nepohrdne ani citrónmi. Maličké bobuľky, ako jahody a ríbezličky, mu spôsobujú hlavybôľ.

Dolniaci sú zameraní na spodnú časť ženského tela. Prirovnávajú ho k strunovému hudobnému nástroju. Za ideálne považujú pozadie v tvare mandolíny, husieľ, alebo violončela. V núdzi im stačí aj kontrabas.

Oveľa menej ich priťahuje tvar plochého bendža. Ich záujem o partnerku výrazne upadá, ak má hudobný nástroj ukrytý v širokom kufri.

V  dnešnej dobe, keď mladí muži bezhlavo napodobňujú obrodeneckých velikánov a pestujú si štúrovské brady, sa vynorila ešte jedna, celkom nová kategória. Nazývame ju Romantici.

Romantika sotva niekedy prichytíte ako pohľadom skenuje druhotné pohlavné znaky. Partnerke sa díva vždy uprene do očí. Hypnotizuje ju. V princípe sú za jeho čudným správaním len dva dôvody.

Buď je Romantik veriaci a vyhýba sa pokušeniu, alebo trpí strabizmom.

Kukučín mal na to výraz „šmŕľavý“.

Dnes to voláme škuľavosť.

Peter Remiš