Stále ťa nosím bolo mottom Európskeho týždňa nosenia detí

Nosiaci rodičia z celej Európy oslávili v dňoch 8. až 14. mája 2017 prvý ročník Európskeho týždňa nosenia detí. Viac ako 37 slovenských miest a zároveň vyše 26 krajín po celej Európe sa zapojilo do prvého ročníka tohto podujatia, aby tak spoločne vytvorili európsku komunitu nosiacich rodičov. Piešťany boli súčasťou.

Motto prvého ročníka ETND „Stále ťa nosím“ (I carry you always) odzrkadľuje životný štýl a postoj rodičov, pre ktorých je nosenie neoddeliteľnou súčasťou bežného života. Sme preto radi, že aj Slovensko a aj Piešťany sa zapojili do prvého ročníka ETND 2017. Cieľom bolo poukázať na výhody nosenia a jeho prospešnosť nie len pre dieťa, ale aj pre rodičov a celú rodinu. Vytvoriť tak informačný, edukačný a podporný priestor pre všetkých priaznivcov ergonomického nosenia.

„Účasť ma veľmi potešila a ukázala, že sa oplatí organizovať takéto podujatie aj tu v Piešťanoch! Teším sa, že k nám pribudli nové mamičky! Radi sme vás stretli a spoznali. Je vidieť, že je nosenie stále populárnejšie a stále viac rodičov si uvedomuje jeho výhody,“ hodnotí organizátorka Veronika Smininová prvý ročník ETND v Piešťanoch.

V Piešťanoch ETND 2017 odštartovalo cvičením a salsou s deťmi v nosičoch a šatkách, ktoré sa konalo v stredu 10.5.2017. Účasť bola výborná, asi 12 mamičiek si užilo kúsok tanca a športu. Cvičenie bolo plné pozitívnej energie a mamičky si nielen posilnili ich telá, ale sa aj dobili úžasnou náladou.

„Je to pre maminky niečo nové, tak snáď im ten záujem vydrží čo najdlhšie,“ teší sa Veronika Smininová. Cvičenie môžete i naďalej pravidelne navštevovať každú stredu doobeda.

Vo štvrtok, 11.5.2017 sa konala podporná skupina v materskom centre Úsmev, kde bol prezentovaný aj tovar jedného e-shopu, ktorý priniesol nosiče a šatky. Mamičky si vyskúšali rôzne modely, aby vedeli, čo im najlepšie sadne. Podpornej skupiny sa zúčastnilo 15 mamičiek aj s ich deťmi.

V piatok, 12.5.2017 sa celý Európsky týždeň nosenia detí zavŕšil výstupom na Červenú vežu. Nosiace mamičky neodradil ani dážď, ktorý skončil 30 minút pred výstupom. Bola to jedna z príležitostí, kde sa mohli zapojiť celé rodiny a tak spoznať aj oteckov, sesternice, sestry a iných príbuzných a známych nosiacich mamičiek a ich detičiek. Výstupu sa zúčastnilo 15 mamičiek plus ďalší rodinní príslušníci.

„Výstup nám takmer prekazil dážď. Ale som rada, že to neodradilo mami, otcov a celé rodiny od toho, stráviť čas v prírode,“ hodnotí Veronika Smininová.

„Zároveň by som sa Vám chcela poďakovať za priazeň, ktorú ste nám venovali počas celého týždňa. Ďakujem aj sponzorom, vďaka ktorým sme sa mohli pripojiť k oslave nosenia v celej Európe. Dúfam, že sa v takomto počte, či dokonca vyššom, uvidíme aj v októbri počas Medzinárodného týždňa nosenia detí,“ dodáva na záver Veronika Smininová.

Viac informácií nájdete na Facebookovských stránkach „Nosíme v Piešťanoch“ alebo „ETND – Európsky týždeň nosenia detí v Piešťanoch“

Vedeli ste že…

Nosiace mamičky sú označené stužkou, v Piešťanoch zväčša tmavo modrou s bielymi bodkami? Sú tak označené aj keď zrovna svoje dieťatko nemajú v šatke, alebo ergonomickom nosiči, aby sa navzájom spoznali. Môžete sa im prihovoriť, ak vás tématika nosenia detí zaujíma. Radi Vám poskytnú informácie, ktoré vás zaujímajú, alebo ich cenné rady a skúsenosti. Stužku môže mať maminka priamo na svojom oblečení, alebo môže ňou byť označený aj kočík.

Príbehy zo sveta nosiacich mamičiek v Piešťanoch

„Moja dcérka Viktória má 1 rok a 4 mesiace. Je moje prvé dieťa a skúsenosti s nosením som predtým nemala. Dcérku nosím od jej 3 mesiacov v Zumbucce a zatiaľ len vpredu. Nosíme sa pri varení, upratovaní, keď nás hnevali zúbky, doma spolu tancujeme a cvičíme, nosíme sa na výletoch aj na nákupoch. Chodíme cvičiť medzi ostatné nosiace mamičky a práve tam sa dcérke nosenie tak zapáčilo, že aj doma mi tak chcela zaspávať. Takže som dcérku dala do Zumbuccy, pustila hudbu a začala som robiť drepy a cvičiť. Absolvovali sme to 3x denne asi 30 minút. Nevýhoda? Ako pre koho, teraz Viki zaspáva sama v postieľke a ja som v tom období pekne schudla. A v nosení pokračujem. Dokonca sme sa nosili aj na svadbe a pri tom všetkom nosení som mala stále voľné ruky a dcérku pri sebe. Na svadbe mi nechcela z toho zhonu a stresu zaspať a práve vtedy mi nosenie pomohlo a Viki mi pekne zaspinkala.“ Píše Martina Pišná.

„K noseniu sme sa dostali úplne náhodou, kamoška si vychvaľovala mamičky na podporke nosenia a ja som bola ešte tehotná. Tak som začala čítať o nosení, ako viazať šatku a aké sú medzi nimi rozdiely… Odradilo ma to, lebo mi to prišlo strašne zdĺhavé a že by som so šatkou kúty vymietla. Tak som na to zabudla a keď mal syn 3 mesiace dostala som náhodou požičaný nosič. Úplný zázrak, malého prestalo bolievať bruško, pokojnejšie spinkal… Kým sme si kúpili svoj vlastný nosič, mamičky nám vyšli v ústrety a požičali nám svoje, aby sme prišli na to, ktorý nám vyhovuje. Teraz máme Lenka Carrier , už druhú veľkosť a malý inak nezaspáva. Pomohol pri zúbkoch, soplíkoch, teplotách… ale aj bežne cez deň. Vrelo odporúčam. Malý má teraz 8 mesiacov,“ píše Katka Hodošková.

„Mám dve deti syna Alexa (3 roky) a dcérku Tiffany (6 mesiacov). Syna som nosievala v klokanke keď bol menší. Z toho ma vždy fest bolieval chrbát a časom sa to horšilo. Keď som otehotnela druhý krát natrafila som na zdravé nosenie. Vyhrala som v súťaži moju prvú elastickú šatku. Nosenie som si obľúbila. Chrbtica sa mi nosením dokonca upravuje a už ma ani tak nebolí. Dokonca som nemusela malej rozťahovať kĺbiky na nožičkách. Nosením ich má ukážkové, tak aj zo zdravotného hľadiska pre dcérku nosenie je prospešné. Nosenie mi aj dosť pomáha keď idem na nákupy alebo niekam do mesta. Keďže môj syn je ješitný a lieta kade tade nedá sa s nim nikam isť bez kočíka . Tak malá do šatky a syn do kočíka a ideme. Blízkosť s dcérkou si užívam, mám ju stále pri srdiečku a vytvárame si medzi nami krásne puto. Keď mala Tiffany 4 mesiace som si zadovážila pevnú šatku a tá je ešte úžasnejšia. Nosenie proste milujem. Nosíme sa stále a vidno že dcérka je pri mne veľmi spokojná. Na záver dám malú pikošku z autobusu. Keď som nastupovala do autobusu dve tetičky si hneď šuškali „Chúďa asi nemá na kočík“ (doma kočík máme vážne pekný no nepoužívame iba občas) „to dieťa ani dýchať nemôže určite. To sú tie novodobé biomatky.“ Nie, nie som novodobá biomatka. Ja len milujem svoju dcérku a robím pre ňu všetko dobre. Aj Alex vie čo je dobré… veľa krát príde za mnou, donesie mi šatku a hovorí – mama hopa,“ píše Natália Machovičová

„Ja som objavila nosenie až pri tretom dieťati. Prvé dve som párkrát skúšala v klokanke, ale ma z nej bolel chrbát a deti tam nevydržali dlhšie ako 10 minút, aj im to vadilo. Tak som na nosenie úplne zabudla. Až v tretom tehotenstve sa ku mne dostali informácie o ergonomickom nosení. Naučila som sa viazať do šatky už pred pôrodom a nosila som maličkú už od druhého týždňa. Neviem si nosenie vynachváliť a odporúčam každému koho stretnem. Pomáha pri nepokojnom bábätku, pri chorobách, na výletoch, v akomkoľvek cudzom prostredí, na uspávanie atd,“ píše Markéta Vartíková.

Text a foto: Tatiana Nevolná