Zrušená výstava robí opäť Piešťanom zlé meno

Po pokuse o zastavenie pochodu čertov Krampus píšu viaceré slovenské i české médiá v súvislosti s Piešťanmi o ďalšej blamáži. Premiestnenie obrazov svetovo uznávaného maliara Jiřího Načeradského považujú odborníci na výtvarné umenie za cenzúru.

Výstavu diel zo zbierky Ivana Melicherčíka otvorili v galérii Fontána krátko pred Vianocami. Vernisáž sa uskutočnila 19. decembra, ale už o pár dní presunuli viaceré veľkorozmerné obrazy do foyeru kina Fontána, kde bola inštalovaná ďalšia časť výstavy.

Riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) Piešťany, pod ktoré galéria Fontána patrí, obhajuje svoje rozhodnutie sťažnosťami budúcich mladomanželov. Tí si prišli do galérie, ktorá je zároveň sobášnou miestnosťou, dohodnúť svadbu.

„Je to výstava pre takých ľudí, ktorí rozumejú umeniu, ale nepatrí do sobášnej miestnosti,“ myslí si riaditeľka MsKS Marta Jurčová.

Napriek tomu, že najbližšia svadba sa v týchto priestoroch mala uskutočniť až 13. januára, obrazy nechala ešte pred Vianocami premiestniť. Súhlasil s tým aj primátor Miloš Tamajka. Na otázky novinárov k tejto kauze neodpovedá a odkazuje na riaditeľku MsKS.

Jeho zástupca Martin Valo pritom výstavu ešte ako šéf galérie Fontána s Ivanom Melicherčíkom vybavoval.

Majiteľ diel sa o presunutí niektorých obrazov dozvedel až v polovici januára. „Poškodili tým celú myšlienku výstavy. Kľúčové diela zbierky bez môjho súhlasu premiestnili do celkom nevhodných a nedôstojných priestorov. Keď som sa o tom celkom náhodou dozvedel, požiadal som o predčasné ukončenie výstavy. Takýto prístup totiž považujem za barbarský k umeniu, výstave i uznávanému výtvarníkovi. Niečo také som ešte nezažil,“ povedal pre denník Pravda Ivan Melichečík.

Článok vyvolal množstvo pobúrených reakcií. Informácie prevzala ČTK a následne ju publikovali všetky dôležité české médiá. O Piešťanoch sa v tejto súvislosti píše ako o meste, v ktorom cenzurujú umenie.

Marta Jurčová si napriek negatívnym reakciám za svojim rozhodnutím stojí. Diela podľa nej nemohli byť zvesené iba počas konania svadobných obradov, pretože to je technicky náročné. „Ide o veľké formáty, potrebovali by sme na to dvoch chlapov.“

Civilné svadby prebiehajú v kine Fontána od roku 2011, takmer vždy počas konania výstav. Obšas sa preto stane, že mladomanželia majú za sebou kulisu, ktorú si neželajú. Napríklad v júli 2015 prebiehala výstava fotografií z Kuby a okolo mladomanželov viseli aj portréty Fidela Castra a Huga Cháveza.

Na snímke z júla 2015 sobáčiaci poslanec a vtedajší vedúci galérie Fontána Martin Valo počas svadby v galérii Fontána, kde práve prebieha výstava fotografií z Kuby.

Text a foto: Martin Palkovič