Zomrel Štefan Nosáľ, umelecký vedúci Lúčnice

Tanečník, choreograf a režisér, nestor slovenského folklóru zomrel vo veku 90 rokov. Pri príležitosti jeho nedávneho jubilea videli špeciálny program aj návštevníci piešťanského Domu umenia, ktorý je súčasťou umeleckého súboru Lúčnica.

O úmrtí Štefana Nosáľa informovalo dnes predpoludním Svetové združenie Slovákov v zahraničí.

Ako sólista a neskôr ako choreograf, režisér a umelecký vedúci pôsobil Štefan Nosáľ v Lúčnici od roku 1949. Ani vo vysokom veku nechýbal na žiadnom významnom predstavení súboru, pravidelne navštevoval aj piešťanský Dom umenia.

Vo svojich choreografiách vytvoril profesor Nosáľ svojský štýl prekomponovávania pôvodných ľudových tancov do ich umeleckej javiskovej štylizácie. Na základe osobného poznania, dlhodobých odborných výskumov, ako aj vlastného originálneho umeleckého jazyka, spracoval autentický folklórny materiál divácky veľmi príťažlivým a zároveň umelecky mimoriadne náročným spôsobom.

V Lúčnici vytvoril vyše 100 tanečných kompozícií i viacero samostatných celovečerných tematicky komponovaných programov.

„Dom umenia Piešťany má česť pracovať pre umelecký súbor Lúčnica tretiu umeleckú sezónu. S radosťou a úctou vyjadrujeme obdiv človeku s veľkou charizmou, obrovskému profesionálovi, ktorý pôsobí na poste umeleckého vedúceho a choreografa Lúčnice viac ako 60 rokov,“ povedala začiatkom tohto roka pri príležitosti 90. narodenín Štefana Nosáľa riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.

Text a foto: Martin Palkovič Zdroj: Svetové združenie Slovákov v zahraničí – SZSZ, lucnica.sk