Zlatým stuhám hrozilo sťahovanie, ale nakoniec budú v Piešťanoch

Ján Horňák chce zorganizovať ešte tri ročníky a potom prenechá Piešťanské zlaté stuhy svojim nasledovníkom. Fámy o presune podujatia do iného kúpeľného mesta poprel, aj keď postoj niektorých partnerov je podľa jeho slov veľmi zložitý.

Nadšenci historických vozidiel budú môcť v Piešťanoch obdivovať historické vozidlá 6. až 9. júna 2019. Informovali o tom organizátori podujatia na stretnutí, ktoré sa uskutočnilo v Classic Car Museum v Moravanoch nad Váhom.

„Zlaté stuhy budú opäť na Kúpeľnom ostrove, má to svoju charizmu, patrí to jednoznačne tam a ja by som nechcel meniť to, čo už je zabehnuté,“ povedal pre zpiešťan.sk Ján Horňák z Veteran car club Piešťany.

Zlaté stuhy každý rok prezentujú historické automobily, ktoré majú často viac než 100 rokov. Podujatie patrí k najlepším svojho druhu v celej Európe, zúčastňujú sa ho posádky nie len z okolitých krajín a do Piešťan dokáže prilákať množstvo návštevníkov.

„Aj keď som bol rozhodnutý, že to už robiť nebudem, v závere minulého ročníka som verejne sľúbil, že Piešťanské zlaté stuhy opäť budú,“ pokračoval J. Horňák a dodal: „Nie je to jednoduché, pretože postoj niektorých ľudí je veľmi zložitý, ale verím, že všetko čo máme rozjednané, dotiahneme do konca.“

Stretnutie veteránov má podporu nového vedenia mesta aj Trnavského samosprávneho kraja, ale potrebuje aj pomoc sponzorov.

„Nerobím to pre seba, robím to pre Piešťancov, pre priateľov historických vozidiel,“ pokračoval J. Horňák a doplnil aj niekoľko podrobností o nasledujúcom ročníku: „Je možné, že pôjdeme na uvítanie do divadla, ale nerád by som predbiehal, keďže stále prebiehajú rokovania. V prvý deň podujatia pôjdeme cez mesto, druhý je plánovaný kratší okruh v okolí Piešťan. V popoludňajších hodinách budú vozidlá vystavené pre verejnosť na Kúpeľnom ostrove a večer je na programe tradičná šou.“

Tradícia Piešťanských zlatých stúh siaha až do 30. rokov minulého storočia, kedy sa pravidelne na Kúpeľnom ostrove konala súťaž o najkrajší automobil Concours d’Elégance. Historické vozidlá sa potom začali opäť v Piešťanoch stretávať v 80. rokoch. Podujatie postupne rástlo na medzinárodnú úroveň, v roku 2016 sa uskutočnila svetová prehliadka pod názvom FIVA World Rally.

Text a foto: Martin Palkovič