Zlaté padáky na letisku? O odmenách rozhoduje súd

Bývalý člen predstavenstva Letiska Piešťany žiada vyplatenie odmien vo výške 38-tisíc eur. Nárokuje si ich za obdobie, kedy sa postupne prehlbovala strata tejto spoločnosti. Trnavský župan Jozef Viskupič preto zvažuje podanie trestného oznámenia.

Prvé pojednávanie vo veci nevyplatených odmien sa uskutočnilo na Okresnom súde Piešťany dnes popoludní. Bývalý člen predstavenstva letiskovej spoločnosti Vladimír Krátky žiada vyplatenie odmien vo výške 38-tisíc eur, spolu s ďalšími poplatkami môže byť táto suma o 12-tisíc eur vyššia.

Vladimír Krátky bol členom predstavenstva v rokoch 2009 až 2012. Už vtedy sa strata letiska postupne prehlbovala. Do funkcie ho nominoval štát. Neskôr sa stal prednostom Obvodného úradu Trnava, aktuálne je hlavným kontrolórom mesta Trnava.

Na dnešné pojednávanie neprišiel. Jeho právny zástupca Pavol Sojka prípad nekomentoval.

Súčasné vedenie letiska sa vyplateniu odmien bráni. „Pán Krátky bol na 22 zasadnutiach predstavenstva, jeho účasť na jednom zasadnutí teda má stáť daňových poplatníkov 1 700 eur. Aj s úrokmi a ďalšími poplatkami to má vyjsť na takmer 2 300 eur za jednu jeho ,audienciu’. Nie je mi jasné, čo vlastne za tie obrovské peniaze robil, keďže letisku nijako nepomohol, naopak letisko smerovalo k totálnemu úpadku,“ povedal predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Piešťanské letisko má problém aj s vyplatením ďalších odmien. Spolu môže ísť až o 650-tisíc eur. Podľa župana si niektorí členovia orgánov spoločnosti nárokujú aj odmeny vo forme osemnásobkov svojich platov. Dvaja z nich žiadajú deväťnásobok platov hneď dvakrát.

„Ich požiadavka je doslova nehorázna, keďže oni sa následne opäť vrátili na tie isté pozície. Čiže žiadajú vyplatenie zlatých padákov, hoci vlastne neodišli. Celkovo ide o sumu takmer 86-tisíc eur, k tej už dnes prináležia aj úroky,“ dodáva Jozef Viskupič.

Podľa jeho slov mohlo dochádzať k porušovaniu povinnosti pri správe cudzieho majetku, aj preto zvažuje podanie trestného oznámenia.

Sudca Okresného súdu Piešťany dnes pojednávanie vo veci nevyplatených odmien odročil na máj.

Text a foto: Martin Palkovič