Železnicu do Vrbového si prenajmú obce, zmluva je pred podpisom

Po rokoch náročných rozhovorov s predstaviteľmi železníc a rezortu dopravy chcú zástupcovia združenia samospráv Zelená cesta podpísať zmluvu o prenájme trate Piešťany – Vrbové ešte pred parlamentnými voľbami.

Na základe predrokovanej zmluvy dostanú Trebatice, Krakovany, Piešťany a Vrbové nepoužívanú železničnú trať do prenájmu na 10 rokov. Platiť za ňu budú 7 600 eur s DPH ročne, pričom táto suma môže byť nakoniec ešte o niečo nižšia.

„V prvom kole rokovaní bol ročný nájom 56-tisíc eur, to bolo pre nás nepredstaviteľné,“ povedal pre zpiešťan.sk starosta Trebatíc Juraj Valo. Združenie samospráv žiadalo symbolický nájom, nakoľko zámer výstavby cyklocesty je vo verejnom záujme.

Kompromis našli aj ohľadom odstránenia podvalov a koľajníc. Zelená cesta sa zaviazala, že to spraví na vlastné náklady, ale takto získaný materiál môže speňažiť.

„Oslovujú nás firmy, ktoré o to majú záujem, ale zatiaľ to nie je na programe dňa,“ pokračoval J. Valo. Odstránenie koľají musí riešiť projektová dokumentácia novej cyklotrasy, ktorá je zatiaľ v procese prípravy.

Podvaly a koľajnice budú teda nahradené asfaltom, ale pozemky zostanú majetkom štátu. Umožňuje to novela zákona o dráhach, ktorá prešla parlamentom v septembri 2018. Poslanci vtedy súhlasili s tým, aby na nevyužívaných železničných tratiach vznikali dočasné komunikácie pre cyklistov alebo chodcov. Na základe novely môžu byť nepoužívané trate zakonzervované a v prípade potreby obnovené.

Starosta Trebatíc sa takého scenára neobáva. Projektová dokumentácia bude napriek tomu počítať s prípadným odstránením jednoduchých stavieb (prístreškov a stojanov) pričom asfaltový povrch poslúži ako podklad pre budúcu železnicu.

„Nasledujúci týždeň sústredíme všetku aktivitu na to, aby sme získali súhlas ministerstva dopravy a do parlamentných volieb mali podpísanú nájomnú zmluvu. Následne budeme pokračovať v práci na projektovej dokumentácii. Chcem, aby bola hotová tento rok. Stavebné povolenie bude vydávať špeciálny stavebný úrad, tým je ministerstvo dopravy,“ doplnil Juraj Valo.

Predbežné odhadované náklady na celú stavbu sú podľa jeho slov 2 mil. eur. Zelená cesta sa preto pokúsi získať finančný príspevok z fondov Európskej únie alebo od štátu, ktorý v poslednom období cez rezort dopravy s výstavbou cyklotrás samosprávam pomáha.

V Piešťanoch bude cyklistická cesta do Vrbového začínať pri skleníkoch Služieb mesta Piešťany na Vrbovskej ceste. V Trebaticiach na ňu bude nadväzovať cyklocesta Holeška, ktorá povedie do Veľkých Kostolian.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič