Železnica do Vrbového: Zrušiť alebo zachovať?

Vyše storočná trať rozdelila zainteresovaných na dva nezmieriteľné tábory. Ak zostane zachovaná, cyklochodník nebude, hovorí starosta Trebatíc. V prípade jej zrušenia prídeme o historické dedičstvo, myslia si zástupcovia združenia Čango.

Konferenciu na túto tému zorganizovali včera členovia iniciatívy Spoločne pre Piešťany. Ich pozvanie prijali odporcovia zrušenia železničnej trate do Vrbového aj ľudia, podľa ktorých bez tohto nepopulárneho rozhodnutia cyklochodník v dohľadnej dobe nie je možné postaviť.

Do prvej skupiny patria najmä nadšenci železničnej dopravy. Na roky nepoužívanej trati organizujú preteky drezín a jazdy historického vláčika. Na opačnej strane stojí starosta Trebatíc Juraj Valo, piešťanská mestská poslankyňa Eva Wernerová a prikláňa sa k nej aj primátor Miloš Tamajka. Zhodne tvrdia, že trať by bolo dobré zachovať, ale v taktom prípade nie je projekt cyklochodníka realizovateľný.

Vlastníkom železnice je ešte stále štát, aj keď sa už roky hovorí o jej prevode do majetku Trnavského samosprávneho kraja.

Na konferencii malo svojho zástupcu aj ministerstvo dopravy. Národný cyklokoordinátor Peter Kľučka bol kedysi železničiar, preto sa podľa vlastných slov snaží hľadať kompromis. Chce zvolať stretnutie všetkých zainteresovaných na pôde rezortu.

Podľa starostu Trebatíc Juraja Vala však štúdia, ktorú si dali dotknuté mestá a obce vypracovať, hovorí jasne. Lacnejší variant vedie po trati. V prípade výstavby chodníka popri nej, bude okrem potreby výstavby premostenia diaľnice obrovským problémom aj nájdenie vyše dvoch stoviek vlastníkov dotknutých pozemkov.

Zástupcovia občianskeho združenia Čango si naopak myslia, že chodník je možné postaviť tesne pri železnici a v taktom prípade bude majiteľov, s ktorými sa treba dohodnúť, oveľa menej.
Opačná strana upozorňuje, že výzvy na čerpanie eurofondov, ktoré by náklady na projekt cyklochodníka mohli pokryť, prídu už v dohľadnej dobe. Pokiaľ na ne nebudú samosprávy pripravené, peniaze na tento účel tak skoro nezískajú.

Pozrite si príspevky niektorých účastníkov konferencie:

Juraj Valo, starosta obce Trebatice

Primátor Piešťan Miloš Tamajka

Vladimír Vacula, občianske združenie Čango

Peter Klučka, národný cyklokoordinátor

Text, foto a video: Martin Palkovič

 

Inzercia