Zdražie odpad aj škôlka, štvorčlennú rodinu to vyjde na 130 eur

Za komunálny odpad si v nasledujúcom roku každý Piešťanec priplatí 8 eur. Zastupiteľstvo včera zvýšilo aj daň z nehnuteľnosti a príspevok na čiastočnú úhradu výdavkov v materskej škole, základnej umeleckej škole, školskom klube a v centre voľného času.

Daň za dom a byt narástla o 4 centy za meter štvorcový

Štvorčlenná rodina, ktorá býva v trojizbovom byte s výmerou 70 m2, zaplatí v priestupnom roku 2020 mestu za komunálny odpad 139,08 eur a daň z nehnuteľnosti ju vyjde na 23,80 eur. S takouto úpravou týchto dvoch poplatkov súhlasila na včerajšom rokovaní zastupiteľstva väčšina poslancov.

V uplynulom roku tá istá rodina poslala radnici za komunálny odpad 106,60 eur a za byt 21 eur. Medziročne sa tieto dve nákladové položky rodinného rozpočtu zvýšia o 35,28 eur.

Každý Piešťanec bude po novom platiť za komunálny odpad denne 0,095 eur, namiesto doterajších 0,073 eur.

Zastupiteľstvo zvýšilo aj sadzbu dane za stavby na bývanie z doterajších 0,30 na 0,34 eur za meter štvorcový. Rovnaké zvýšenie sa dotkne aj bytov. Ľudia v hmotnej núdzi starší ako 70 rokov zaplatia polovicu.

Drahšie bude vzdelávanie

Rodina s dvoma deťmi vo väčšej miere pocíti navýšenie príspevku na čiastočnú úhradu výdavkov v materskej škole, základnej umeleckej škole, školskom klube a v centre voľného času. O tomto návrhu včera poslanci vôbec nediskutovali. Vážnejšie pripomienky mali hlavne k zvýšeniu dane z nehnuteľnosti, kde je nárast minimálny.

Ak mladšie dieťa zo spomínanej rodiny chodí do škôlky a nie je ešte vo vekovej kategórii predškoláka, rodičia zaň budú od januára platiť každý mesiac 17 eur. Doteraz to bolo o 4 eurá menej.

V prípade, že staršie dieťa navštevuje základnú umeleckú školu, zaplatia zaň každý mesiac 9 eur namiesto doterajších 7,50 eur. Podobné zvýšenie, z 8,50 na 10 eur, sa týka aj príspevku na družinu. Príspevok na centrum voľného času narastie z 2,50 na 5 eur.

Ak vynecháme letné prázdniny, spomínaná rodina zaplatí za vzdelávanie (materská škola) a voľnočasové aktivity (ZUŠ, družina, CVČ) svojich dvoch detí v roku 2020 o 95 eur viac ako v roku 2019. Spolu s daňou z nehnuteľnosti a poplatkom za komunálny odpad pošle mestu o 130 eur viac ako doteraz.

Včera prijaté zmeny preto oproti iným skupinám obyvateľstva pocítia viac rodiny s malými deťmi. Dôchodcov, jednočlenných domácností alebo rodín, v ktorých majú stredoškolákov, sa dotkne najmä navýšenie poplatku za odpad.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič