Zastávku za 15-tisíc eur stavajú pre vystupujúcich

Keď naprší, musia obyvatelia Kocuríc nastupovať na autobus z kaluže vody. Radnica im stavia novú zastávku, ale tá tento problém nevyrieši. Bude totiž na mieste, kde sa z autobusov iba vystupuje.

V mestskej časti Kocurice sa za toto volebné obdobie veľa nezmenilo. Na začiatku nechalo nové vedenie radnice postaviť chodníky, nedávno pribudlo detské ihrisko a aktuálne vyrastá nová autobusová zastávka.

Zatiaľ čo s ihriskom sú Kocuričania spokojní, na nedostatky chodníka upozorňovali už po jeho dokončení. Teraz sa čudujú, prečo mesto stavia autobusovú zastávku pre vystupujúcich.

Síce bude mať prístrešok, lavičky a osvetlenú reklamnú vitrínu, ale bude stáť na opačnej strane.

Zastávka za 15-tisíc eur vyrastá pri budove detského domova. Na autobusy mestskej hromadnej dopravy smerujúce do Piešťan cestujúci nastupujú oproti, pri jednom z rodinných domov. Tam by sa však nezmestila.

Podľa Kocuričanov ju mohli postaviť na „otoči“ – teda na konci tejto mestskej časti, kde sa autobusy točia a tiež tam na ne cestujúci nastupujú. Práve na tomto mieste sa po daždi tvorí kaluž, ktorá im nastupovanie znepríjemňuje. Iba pár metrov odtiaľ končí chodník, ktorý radnica nechala postaviť na začiatku tohto volebného obdobia.

Cena za vybudovanie spevnenej plochy a osadenie prístrešku pre autobusovú zastávku je podľa zverejnenej zmluvy 15-tisíc eur. Radnica ju na základe prieskumu trhu uzavrela s piešťanskou firmou EVia s. r. o.

Táto firma vlani od mesta získala aj zákazku na opravu odvodňovacích žľabov na Nitrianskej ulici za 34-tisíc eur. V predmete činnosti vtedy mala napríklad vedenie účtovníctva, prevádzkovanie jaslí, výrobu mydla, dokončovacie stavebné práce. Až od januára 2018 má zapísanú aj inžiniersku činnosť, stavebné cenárstvo a výrobu betónu.

EVia už tento rok získala od piešťanskej radnice aj ďalšie dve stavebné zákazky, spolu za vyše 7-tisíc eur.

Zastávka na „otoči“. Iba pár metrov od nej končí nový chodník.

Miesto, kde vyrastá nová zastávka za 15-tisíc eur.

Pohľad na budúcu zastávku pre vystupujúcich zo zastávky pre nastupujúcich.

Stará zastávka pre vystupujúcich a vedľa nej reklamné plochy vyhradené pre volebné plagáty kandidátov na poslancov a primátora.

Detské ihrisko, ktoré bolo o tisíc eur lacnejšie, než nová zastávka.

Text a foto: Martin Palkovič