Zákutia Domu umenia opäť otvoria verejnosti

Aj tento rok budú súčasťou Cinematiku komentované prehliadky budovy, v ktorej sa odohráva hlavný program festivalu. Uskutočnia sa v piatok a sobotu (13. – 14. septembra) a začínajú o 9.15 h.

Považujete Dom umenia za betónovú ozrutu? Príďte na komentované prehliadky, ktoré sú súčasťou filmového festivalu Cinematik a dozviete sa, prečo sa mýlite.

Architektky Eva Rohoňová a Lívia Gažová vás zavedú do inak neprístupných zákutí tejto monumentálnej stavby a upozornia vás na detaily, ktoré by ste si inak nevšimli.

Ich cieľom je ukázať verejnosti, že dielo nedávno zosnulého architekta Ferdinanda Milučkého je kompozične, tvarovo i materiálovo vyvážené a spája v sebe prvky brutalizmu a ľudového umenia.

Odpovedia aj na otázku, prečo by mal byť Dom umenia pamiatkovo chránený a v súčasnej podobe zostať zachovaný pre budúce generácie.

Komentované prehliadky nájdete v programe festivalu Cinematik pod názvom ArchitekTúra. Sú vhodné pre dospelých, ale užijú si ich aj deti. K dispozícii totiž budú hravé pracovné listy, ktorých autorkou je výtvarníčka Alica Kucharovič.

Text a foto: Martin Palkovič