Zákaz vychádzania budú kontrolovať policajti aj vojaci

Hliadky zložené z policajtov a vojakov budú kontrolovať všetky vozidlá, ktoré prechádzajú jednotlivými okresmi. Ľudia cestujúci za prácou budú musieť mať pri seba pracovnú zmluvu.

Vláda v pondelok rozhodla o obmedzení slobody pohybu a zákaze zhromažďovania okrem členov jednej domácnosti počas Veľkonočných sviatkov. Mimoriadne opatrenie bude platiť od 8. apríla 00:00 h do 13. apríla 23:59 h. Má však niekoľko výnimiek:

– Osoby, ktoré pôjdu do a zo zamestnania vrátane podnikateľov, ktorí budú cestovať za výkonom svojej činnosti (vrátane „pendlerov“ podľa výnimky 30 km za hranicami SR).
– Osoby, ktoré pôjdu na nákup v nevyhnutnom rozsahu na nákup potravín, liekov, drogérie alebo krmiva pre zvieratá.
– Osoby, ktoré pôjdu zabezpečiť základné potreby pre cudziu osobu (susedská výpomoc, dobrovoľníctvo) v rámci jedného okresu.
– Osoby, ktoré pôjdu zabezpečiť starostlivosť o deti alebo zvieratá v rámci jedného okresu.
– Osoby, ktoré pôjdu natankovať pohonné hmoty v rámci jedného okresu.
– Osoby, ktoré pôjdu do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladnej starostlivosti, pričom si bude môcť zobrať sprievod vo forme jednej ďalšej osoby.
– Osoby, ktoré pôjdu do prírody za účelom pohybu v rámci jedného okresu.
– Osoby, ktoré pôjdu na pohreb blízkej osoby.
– Osoby, ktoré pôjdu za účelom starostlivosti o príbuzného, ktorý je na starostlivosť odkázaný v rámci jedného okresu.

Pri oznámení rozhodnutia vlády vymenoval premiér Igor Matovič aj výnimky, vypočujte si záznam Trnavského rádia.

Polícia prostredníctvom svojej facebookovej stránky informovala, že hliadky budú kontrolovať všetky vozidlá, prechádzajúce jednotlivými okresmi na diaľniciach a cestách I. a II. triedy.

Ľudia prechádzajúci viacerými okresmi, budú kontrole podrobení opakovane, čo im môže spôsobiť značné zdržanie. Preto, ak to nie je naozaj nevyhnutné, by nemal nikto cestovať medzi okresmi.

„Všetky osoby, aj tie, na ktoré sa vzťahuje jedna z výnimiek, sa pri prejazde okresmi budú musieť preukázať policajnej hliadke občianskym preukazom a platnou pracovnou zmluvou,“ oznámila polícia. Hliadky tiež môžu kontrolovať ľudí, ktorí sa pohybujú na verejných priestranstvách v rámci okresu.

Každý preto musí mať pri sebe doklad totožnosti. Pri porušení týchto mimoriadnych opatrení hrozí pokuta 1 659 eur.

Text: Martin Palkovič Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky