Začína rekonštrukcia schodov Domu umenia za 380-tisíc eur

Schodisko, ktoré je dominantnou časťou budovy, potrebuje opravu najmä kvôli bezpečnosti. Prvá fáza stavebných prác bude trvať 112 dní a jej cena je necelých 300-tisíc eur.

Schody Domu umenia po rozsiahlej rekonštrukcii svoj výzor nezmenia. Pre zpiešťan.sk to povedala riaditeľka tejto kultúrnej inštitúcie Edita Bjeloševičová: „Rukopis architekta Ferdinanda Milučkého zachováme v plnej miere. Schody budeme iba obnovovať. Máme plány urobiť pod schodiskom presklený foyer, ale to teraz nebudeme realizovať.“

Víťazom verejného obstarávania je firma Swietelsky-Slovakia, ktorá už opravuje Kolonádový most a čoskoro začne s rekonštrukciou spodnej stavby Krajinského mosta.

Riaditeľka Domu umenia odovzdá stavenisko dnes popoludní. Celkové náklady na opravu schodov predstavujú 380-tisíc eur. Stavebné práce sú rozdelené do dvoch etáp. Tá druhá, za približne 80-tisíc eur, zahŕňa elektroinštalácie a nasvietenie priestoru pod schodiskom. Realizovaná má byť v priebehu budúceho roka.

„Všetky podujatia, vrátane Cinematiku a otvorenia umeleckej sezóny, sa budú konať. Máme vymyslené náhradné varianty, ako oficiálnych hostí a divákov privítame. Jedna sezóna bude v rámci Cinematiku možno trochu netypická. Každopádne ľudia môžu na výstavy do Domu umenia prichádzať aj počas leta a všetky podujatia, ktoré máme v dramaturgickom pláne od polovice augusta, sa uskutočnia,“ uzavrela Edita Bjeloševičová.

Dom umenia je organizačnou zložkou štátnej príspevkovej organizácie Umelecký súbor Lúčnica. Ministerstvo kultúry prispelo na opravu schodov sumou 300-tisíc eur.

Text a foto: Martin Palkovič