Začala rekonštrukcia Kolonádového mosta

Frézovaním asfaltu na južnej strane Kolonádového mosta odštartovala dnes ráno jeho rozsiahla rekonštrukcia. Krytá časť mosta je priechodná, chodci ju môžu aj naďalej využívať.

Vďaka dotácii z ministerstva kultúry, o ktorú žiadalo ešte predchádzajúce vedenie mesta, získali Piešťany 950-tisíc eur na rekonštrukciu Kolonádového mosta. Noví poslanci v apríli súhlasili s úverom vo výške 776-tisíc eur, a tak mohol primátor Peter Jančovič podpísať zmluvu s firmou Swietelsky Slovakia, ktorá je dodávateľom stavby. Práce začali v utorok 12. júna ráno frézovaním vozovky, podľa zmluvy majú trvať najviac 15 mesiacov.

Podľa informácií z mestského úradu bude táto časť mosta pre chodcov a cyklistov uzatvorená tri mesiace. Potom sa práce presunú na krytú časť.

Projekt, s ktorým sa Piešťany o dotáciu od ministerstva kultúry uchádzali, okrem iného rieši nápravu porúch mostnej konštrukcie. Tie ovplyvňujú bezpečnosť, spoľahlivosť aj vzhľad stavby.

„Predmetom projektu je tiež rekonštrukcia priestorov predajní, likvidácia súčasného disproporčného stavu priestoru, obnova obvodového plášťa, výmena strešnej krytiny, výmena a výplň otvorových konštrukcií, nové technické a konštrukčné zabezpečenie miestností a interiérové vybavenie,“ uvádza mestský úrad v dôvodovej správe k žiadosti o dotáciu z októbra 2017.

Oprava sa netýka pilierov, z ktorých niektoré sú podľa odborného posudku z roku 2007 sčasti podmyté. Radnica odhaduje, že sanácia bude stáť ďalších 500-tisíc eur.

Autorom projektu rekonštrukcie Kolonádového mosta je piešťanský architekt Bohuslav Pernecký. Na realizáciu dohliadnu odborníci z Krajského pamiatkového úradu Trnava. Podľa zverejnenej projektovej dokumentácie bude stavba po oprave vzdušnejšia, množstvo pôvodne presklených plôch je totiž aktuálne zatretých alebo zastavaných. Najmä pri pohľade od Lida má preto most podstatne iný výraz ako po svojom dokončení v roku 1933.

Socha Ľudovíta Wintera zostáva na svojom mieste aj po začiatku stavebných prác na národnej kultúrnej pamiatke, o ktorej vznik sa tento vizionár zaslúžil. Neskôr ju presunú na bezpečné miesto.

Text a foto: Martin Palkovič