Z piešťanských hasičov mali spraviť bobistov a brať dotácie

Poslanci NR SR Igor Matovič a Gábor Grendel (OĽaNO) žiadajú odvolanie prezidenta Hasičského a záchranného zboru Alexandra Nejedlého. Už pol roka podľa ich slov vie o údajnom podvode, v rámci ktorého mali byť čerpané dotácie pre zväz bobistov.

Na fiktívnu registráciu hasičov z Piešťan a Hlohovca v Slovenskom zväze bobistov ako prvá upozornila v novembri minulého roka TV Markíza. Nasledovalo disciplinárne konanie, ktoré sa však podľa Gábora Grendela skončilo napomenutím krajského veliteľa hasičov a nie zodpovednej osoby z piešťanskej hasičskej stanice.

„Ak existuje rozhodnutie disciplinárnej komisie a pán hasičský prezident je v obraze a vie o tom, že sa niečo také stalo, je absurdné, aby trestal krajského riaditeľa za to, že nevyškolil svojich podriadených o zákone o ochrane osobných údajov,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii poslanec G. Grendel.

Spolu s Igorom Matovičom žiadajú ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby Alexandra Nejedlého odvolala, pretože potrestal nesprávneho človeka.

TV Markíza v novembri informovala, že hasiči z Piešťan a Hlohovca sa ocitli na registračnej listine Slovenského zväzu bobistov bez toho, aby o tom vedeli. Zväz mal brať aj na základe toho dotácie od ministerstva školstva.

Zákon o športe hovorí, že národný športový zväz musí mať najmenej sto aktívnych športovcov. „Takmer polovica registrovaných členov tohto športového zväzu nikdy v živote v boboch nesedela, na žiadnych pretekoch nebola a ani len netušila, že je registrovaným členom zväzu bobistov. Ide o skupinu profesionálnych hasičov z Piešťan a Hlohovca, bez ktorých by Slovenský zväz bobistov nebol v roku 2016 uznaný za národný zväz,“ povedal G. Grendel.

Piešťanského hasiča, ktorý mal podľa poslancov registrovať svojich kolegov do zväzu bez ich vedomia, sme požiadali o stanovisko. Zverejníme ho po jeho obdržaní.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič