Wings for Life bežali aj Piešťanci, Eduard Kučkovský s prvenstvom

Najväčší globálny beh mal 77 103 účastníkov zo 104 krajín. Zúčastnili sa ho aj Piešťanci. Boli medzi nimi wakeskaterka Zuzana Vráblová a atlét Eduard Kučkovský, ktorý bol vo svojej vekovej kategórii najlepší na Slovensku.

Každú účastník behu Wings for Life mal vo svojom mobilnom telefóne aplikáciu, prostredníctvom ktorej za ním 30 minút po štarte vyrazilo virtuálne stíhacie auto. Keď ho dobehlo, musel skončiť.

Eduard Kučkovský z Piešťan takto v nedeľu 3. mája zabehol 21,69 km a vo vekovej kategórii nad 55 rokov bol najlepší na Slovensku.

Rovnako ako ostatní účastníci aj on svojim behom podporil výskum liečby poranenej miechy. Na celom svete sa na tento účel vyzbieralo 2,8 mil. eur.

V Piešťanoch Wings for Life minulý rok prvýkrát zorganizovala Zuzana Vráblová. Tentoraz sa spoločné podujatie nemohlo kvôli mimoriadnej situácii uskutočniť a preto každý účastník vrátane šesťnásobnej majsterky sveta vo wakeskatingu bežal sám.

Na Slovensku najdlhšie virtuálnemu stíhaciemu vozidlu odolával Peter Kováč, ktorý odbehol 51,72 km, ženskú kategóriu ovládla Martina Burzová s 34,91 km.

Globálnymi šampiónmi sa stali Angličan Michael Taylor (69,92 km) a Ruska Nina Zarina (54,23 km), ktorá dominovala svetovému rebríčku aj minulý rok.

Projekt opäť podporili športovci a dlhoroční ambasádori Jana Dukátová, Jakub Grigar, Gabriel Švajda, Zoltán Strcuľa. Tento rok sa znova zapojil aj Maroš Molnár a Jakub Šiarnik si zase na svojom premiérovom ročníku pridal osobnú výzvu navyše a vybehol na Baranec.

Každý z nich sa v nedeľu o 13.00 h postavil na virtuálnu štartovú čiaru v lokalitách po celej krajine. Bežalo sa od Bratislavy, cez Piešťany, Nitru, Rožňavu, Liptov až po Západné Tatry, Košice a ďalšie mestá a dediny.

Wings for Life World Run sa koná vždy v prvú májovú nedeľu v rovnakom čase na celom svete. V niektorých krajinách práve vychádza slnko, inde je tma. Sto percent z každého štartovného poplatku a príspevku ide priamo nadácii Wings for Life.



Text: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa/Red Bull Slovensko