Vymeníte auto za zelenú kolobežku? Župa ich používanie podporila sumou 16-tisíc eur

Trnavský samosprávny kraj spolupracuje so spoločnosťou Bolt na zavedení zdieľaných elektrických kolobežiek vo viacerých menších mestách. V pondelok 7. júna 2021 boli uvedené aj v Piešťanoch, Hlohovci a Galante. Kolobežky majú byť ekologickou náhradou osobnej automobilovej dopravy.

Platia viaceré obmedzenia

Kolobežku Bolt si môže záujemca požičať cez aplikáciu Bolt v App Store alebo Google Play. Po inštalácii je potrebné zaregistrovať sa, uviesť kontaktné údaje a zadať číslo platobnej karty. V aplikácii sa na mape zobrazia voľné kolobežky a stav ich nabitia. Cena za začatie jazdy je 50 centov. Každá začatá minúta jazdy stojí 10 centov. Platba prebehne automaticky po skončení jazdy.

Dôležitá je bezpečnosť a ohľaduplnosť počas jazdy. V niektorých zónach bude rýchlosť znížená. V Piešťanoch je aj niekoľko zón, kde je používanie zelených kolobežiek zakázané (pešia zóna, Kolonádový a Krajinský most, Pažitský a Teplický park, cintoríny). Motor kolobežky sa vypne aj na nábreží Váhu v úseku od Domu umenia po Krajinský most.

Za ním, smerom na Sĺňavu, už motor funguje. Podľa mapy zverejnenej v aplikácii Bolt by malo byť možné sa s kolobežkou dostať približne po bufet Dino.

Obyvatelia mestskej časti Kocurice sa však na nej až domov nedostanú. Podľa spomínanej mapy by sa mal motor vypnúť pri nadjazde nad diaľnicou.

Aktuálne je zakázanou zónou aj Kúpeľný ostrov, ale podľa našich informácií prebiehajú rokovania a v blízkej budúcnosti by ho mohli pre zdieľané kolobežky otvoriť. Prístupný bude pravdepodobne po lávke pri Krajinskom moste.

Užívatelia sa zaväzujú dodržiavať viaceré pravidlá, v opačnom prípade pre nich zostane táto služba neprístupná. Kolobežku treba napríklad po každej jazde zaparkovať na vhodné miesto a odfotiť ju.

Zľava na prvé jazdy

„Trnavská župa, ako jediná na Slovensku a v Česku, chce pokryť kolobežkovou dopravou celé svoje územie. To môže byť príkladom pre ostatné kraje, ako dostať praktickú a ekologickú dopravu bližšie k ľuďom. Kolobežky sú cenovo dostupné pre každého a snažíme sa, aby boli v mestách čo najlepšie umiestnené,“ povedal zástupca spoločnosti Bolt Martin Zajíc.

„Som rád, že sa nám podarilo priniesť elektrické kolobežky Bolt do Trnavského kraja. Jedným z našich hlavných cieľov je znížiť počet krátkych jázd autami, predovšetkým v centrách miest. Kolobežky sú rýchlejšie a ekologickejšie. Ich používanie sme sa rozhodli podporiť spolu sumou 16-tisíc eur. Som rád, že spoločnosť Bolt našla model na to, ako službu prevádzkovať aj v menších mestách, a to po dohode s primátormi. Hlavným úmyslom kraja, je zaviesť tento typ dopravy práve do viacerých menších miest,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Pripravené sú aj špeciálne uvítacie promo kódy. Prvých 100 užívateľov dostane zľavu 1 euro na premiérových 10 jázd. Pokiaľ je cena za jazdu 1,2 eur, užívateľ zaplatí 20 centov. V prípade, keď bude jazda stáť menej ako jedno euro, jazda je bezplatná. Kódy pre jednotlivé mestá župa zverejní na svojej facebookovej stránke.

🛴 PIEŠTANCI, VYUŽITE ZĽAVU NA BOLT KOLOBEŽKY

☘️ Pre prvých 100 z vás máme špeciálnu uvádzaciu zľavu.
✅ Použite promo…

Posted by Trnavský samosprávny kraj on Monday, June 7, 2021

Text a foto: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa TTSK