Vladimír Krupa ostáva riaditeľom Balneologického múzea I. Wintera

Na čele inštitúcie, ktorej história siaha až do roku 1928, bude aj naďalej jej doterajší riaditeľ. Návrh na jeho vymenovanie do funkcie dnes odsúhlasili poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Vladimíra Krupu (na snímke s nedávno zosnulým historikom Pavlom Dvořákom) spolu s ďalšími riaditeľmi podobných inštitúcií odvolalo krajské zastupiteľstvo v polovici februára. Tí, ktorí chceli na rovnakom poste pokračovať, museli úspešne absolvovať výberové konanie.

„Je to nový systémový prvok, ktorý zabezpečí, aby sa naše inštitúcie rozvíjali a zároveň vytvárame prirodzený tlak, aby riaditelia, po uplynutí piatich rokov, museli podať odpočet toho, čo v inštitúcií urobili a zároveň predstaviť nové vízie a nápady,“ vysvetlil vtedy predseda TTSK Jozef Viskupič.

Do výberového konania na šéfa piešťanského múzea sa prihlásili Vladimír Krupa a Jana Haruštiaková, ktorá ale podľa komisie nesplnila kvalifikačné predpoklady – päť rokov praxe v múzejníctve. Výberové konanie bolo bodované, Vladimír Krupa získal 180 bodov z 230 možných.

Na čele Balneologického múzea Imricha Wintera je doterajší riaditeľ už 26 rokov, počas ktorých absolvoval dve podobné výberové konania.

Múzeum pod jeho vedením pravidelne poriada výstavy s veľkou návštevnosťou. Zabezpečuje reštaurovanie umeleckých diel, archeologické a botanické výskumy, mapuje kúpeľné lokality po celom Slovensku a na konte má aj bohatú publikačnú činnosť. Naposledy vydalo reprezentačnú knihu plnú vzácnych historických záberov s názvom Piešťany vo fotografii (od záveru monarchie po zánik I. ČSR).

Text a foto: Martin Palkovič