Vjazd áut na Lido chcú zakázať, chystajú návštevný poriadok

Podľa radnice má byť najjužnejšia časť Vážskeho ostrova oddychovou zónou a nie kempingom. Vedenie mesta to chce od nasledujúcej letnej sezóny zabezpečiť pomocou návštevného poriadku, prípadne rampy, ktorá neumožní vjazd autám.

Pozemky nie sú mestské

Lido je unikátnym prírodným prostredím priamo v centre Piešťan, dojem z neho však kazia autá zaparkované priamo pri vode. Patria rybárom z celého Slovenska, ktorí tam najmä v lete trávia voľné dni.

Ich kolegovia z Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Piešťany sa snažia priestor čistiť od odpadkov, ale o poriadok sa musia starať aj pracovníci v rámci aktivačných prác, ktoré zabezpečuje radnica.

Predstavitelia mesta preto začiatkom septembra rokovali zo zástupcami vlastníkov pozemkov v tejto lokalite. Val a brehy Lida sú majetkom štátu a v správe ich má Slovenský vodohospodársky podnik. Ostatné parcely s približnou výmerou 73 000 m2 vlastnia Slovenské liečebné kúpele Piešťany.

Podľa hovorkyne mestského úradu Drahomíry Moretovej na tomto stretnutí dohodli vypracovanie prevádzkového, resp. návštevného poriadku, ktorý bude obsahovať zákaz voľného pohybu psov, riešenie odpadu, zákaz vjazdu motorových vozidiel, zákaz zakladania ohňa a ochranu vodných živočíchov.

V hre je aj rampa

„Všetci prítomní sa zhodli, že ak sa vypracuje a následne schváli návštevný poriadok, bude možné požiadať o súčinnosť aj mestskú políciu. Navrhnuté bolo aj inštalovanie výchovných tabúľ s informáciami, že ide o prírodné chránené územie – nie priestor na odpad,“ dodala hovorkyňa s tým, že mesto v prípade potreby zváži aj prijatie všeobecne záväzného nariadenia, ktoré umožní mestskej polícii na Lide kontrolovať dodržiavanie návštevného poriadku.

Reč bola aj o osadení rampy, ktorá zabráni vjazdu motorových vozidiel. Definitívne riešenie bude známe koncom roka.

Okrem toho sa na južnú časť Vážskeho ostrova zameria aj pravidelné aprílové čistenie Piešťan, do ktorého sa každý rok zapájajú dobrovoľníci, žiaci aj úradníci.

Text a foto: Martin Palkovič