Víťazstvo nad fašizmom si pripomenula len hŕstka Piešťancov

Pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom sa dnes popoludní zástupcovia mesta, zamestnanci mestského úradu a niekoľko občanov poklonili pri Pamätníku osloboditeľov na Námestí SNP.

Koniec II. svetovej vojny si pripomíname 8. mája. V tento deň v roku 1945 kapitulovalo Nemecko.
Piešťany boli rumunským vojskom a Červenou armádou oslobodené mesiac predtým, 4. apríla. Podľa kroniky si prechod frontu cez naše mesto vyžiadal dvanásť obetí z radov obyvateľstva. Väčšina z nich zahynula počas ostreľovania.

Viceprimátor Tomáš Hudcovič pred dnešným pietnym aktom pripomenul, aby sme nezabúdali na hrôzy vojny, ktoré museli prežiť naši predkovia. Dodal, že aj v súčasnej spoločnosti je veľa nevraživosti, ktorá môže viesť ku konfliktom.

„Vidím tu málo poslancov a zástupcov organizácií, ktorí iba natŕčajú ruky, keď treba peniaze,“ povedal vo svojom príhovore Pavol Hložka zo Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Okrem viceprimátora prišli na pietny akt iba poslanci Eliška Gocká, Jozef Malík a Adriana Drahovská, ktorá tam bolo aj ako novinárka. Chýbal primátor Miloš Tamajka aj jeho prvý zástupca Michal Hynek.

vdaka_osloboditelom_1 vdaka_osloboditelom_2 vdaka_osloboditelom_3 vdaka_osloboditelom_5

Text a foto: Martin Palkovič