Virtuálny Silvestrovský beh s vynikajúcim časom absolvoval aj jeho zakladateľ Anton Javorka

Ani nepriaznivá epidemiologická situácia neprekazila 55. ročník jedného z najstarších bežeckých podujatí svojho druhu. Silvestrovský beh sa však tentoraz nekonal na tradičnom mieste – piešťanskom Kolonádovom moste, ale v rôznych častiach Slovenska i Európy.

Prihlásilo sa vyše dvesto bežcov, aby boli dodržané aktuálne platné opatrenia, každý bežal sám. Individuálny šport totiž nie je zakázaný. Svoj výsledok nakoniec do stanoveného termínu poslalo organizátorom 189 účastníkov. Medzi nimi aj zakladateľ Silvestrovkého behu.

„Potešila nás podpora pána Antona Javorku (na archívnej fotografii), ktorý tento beh pred 55 rokmi zakladal, a dokonca sa tohto preteku aj zúčastnil, na 10 kilometrovej trati,“ povedal spoluorganizátor Lukáš Komadel a dodal: „Musím povedať, že ma veľmi milo prekvapil záujem, naprieč všetkými vekovými kategóriami.“

Anton Javorka (ročník 1941) skončil medzi mužmi všetkých vekových kategórií na vynikajúcom 18. mieste, na 10 km trati mal totiž lepší čas (50 minút) než mnohí mladší účastníci. Za víťazom Martinom Zaťkom (ročník 1996) zaostal iba 10 minút a 11 sekúnd.

Keďže Silvestrovský beh bol tento rok virtuálny, absolvovali ho bežci v rôznych slovenských mestách a obciach. Usporiadatelia však zaznamenali aj účasť bežcov v Českej republike, Rakúsku, Holandsku a vo Švajčiarsku.

Kompletné výsledky nájdete na tejto adrese.