Viceprimátor Hudcovič dostal plat 1 645 eur

Druhý zástupca primátora zarobí menej než jeho kolega Michal Hynek. Do konca volebného obdobia mu radnica vyplatí okolo 50-tisíc eur v hrubom.

Náklady na plat druhého viceprimátora kritizovali na aprílovom zasadnutí zastupiteľstva niektorí mestskí poslanci. Peter Jančovič ich odhadol na 63-tisíc eur do konca volebného obdobia. „Ja som si to spočítal a mne to vychádza o polovicu menej,“ reagoval Juraj Brna a dodal: „Tisíc eur na plate mesačne nám môže ušetriť desaťtisíce eur, keď bude dobrá komunikácia.“

Podľa informácií, ktoré nám poskytla hovorkyňa mestského úradu Eva Bereczová, bude druhý zástupca primátora Tomáš Hudcovič dostávať 1 645 eur mesačne v hrubom, Michal Hynek má o 355 eur viac. Primátor Miloš Tamajka berie 2 552 eur.

Jeho plat je vypočítaný z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve, ktorá sa násobí koeficientom podľa počtu obyvateľov. Poslanci môžu primátorovi plat zvýšiť až o 70 %, ale piešťanské zastupiteľstvo to zatiaľ nespravilo.

V niektorých slovenských mestách je v kompetencii poslancov aj plat viceprimátora. U nás ho určuje sám primátor.

„Zástupcovi primátora, ktorý je na výkon verejnej funkcie dlhodobo uvoľnený z doterajšieho zamestnania, patrí namiesto mzdy alebo odmeny v zamestnaní primeraný plat od Mesta Piešťany, ktorý mu určí primátor mesta,“ píše sa v príslušnej smernici Mesta Piešťany, ktorá je platná od roku 2010.

Poslanci dostávajú odmeny podľa počtu rokovaní mestského zastupiteľstva, mestskej rady alebo komisií, ktorých sa zúčastňujú. Okrem toho majú nárok na odmenu za plnenie úloh, ktoré vyplývajú z ich funkcie.

V roku 2015 presiahli náklady na odmeny poslancov sumu 56-tisíc eur. V priemere každý z nich dostal 223 eur mesačne.

Členom komisií mestského zastupiteľstva vyplatila samospráva v minulom roku spolu 3 370 eur.

Text a foto: Martin Palkovič