Veľký úlet z Piešťan: Spomienka na 80. výročie hrdinského činu

Prví letci ušli z územia Slovenského štátu za dramatických okolností 7. júna 1939. Ich dobrodružstvo na piešťanskom letisku pripomenie spolok leteckej histórie Czech Spitfire Club.

V piatok uplynie 80 rokov od najväčšieho leteckého úteku z územia Slovenského štátu. Osem vojakov odletelo z Piešťan do poľského Dęblinu, aby sa po ďalších peripetiách mohli pridať k RAF a bojovať proti vojskám Adolfa Hitlera.

Odvážny čin uskutočnili letci pod vedením vtedy ešte čatára Imricha Gablecha. Podľa výsledkov následného vyšetrovania skupina priateľov oslavovala v piešťanskom pohostinstve Roľnícky dom, potom pokračovala do kaviarne Centrál. Počas toho, zrejme aj pod vplyvom alkoholu, sa protinacisticky zmýšľajúci letci dostali do konfliktu s členmi Hlinkovej gardy. Nasledoval trest – umiestnenie do zaisťovacej väzby, čo urýchlilo prípravy na dobrodružný útek, ktorý uskutočnili krátko po prepustení.

Za dramatických okolností dokázali zabezpečiť dostatok paliva pre tri stroje Letov Š-328 (na titulnej foto z archívu Balneologického múzea I. Wintera so znakom používaným povstaleckým letectvom počas SNP) a jeden Aero A-100.

Boli vyzbrojení dvoma guľometmi a na pravé poludnie, keď časť dôstojníkov bola na obede a časť odišla na kúpalisko Eva, nepozorovane naštartovali lietadlá a vydali sa smerom na Žilinu. Keďže dvaja z nich mali v Lietavskej Lúčke dievčatá, rozhodli sa ich po ceste z lietadiel pozdraviť. Napriek tomuto riskantnému rozhodnutiu bol ich úlet takmer bezproblémový.

Na krátko boli potom zaradení do poľského letectva, ale po napadnutí Poľska nacistickým Nemeckom a Sovietskym zväzom niektorí z nich padli do zajatia a k RAF sa dostali až cez gulag.

Veliteľ skupiny Imrich Gablech bol neskôr prenasledovaný komunistickým režimom a uznania za odvahu bojovať proti nacistickému Nemecku sa dočkal až po roku 1989. Bol jediným Slovákom, ktorý dostal štyri najvyššie štátne vyznamenania – poľské, české, britské a v roku 2014 ako posledné aj slovenské.

Nešlo o jediný útek slovenských vojakov z Piešťan. Ďalší neskôr odleteli do Turecka alebo ZSSR. Osudy tunajších letcov, z ktorých niektorí bojovali so Sovietmi a postavili sa aj presile Američanov pripomenula v roku 2015 výstava Balneologického múzea I. Wintera s názvom Vo vzduchu a na zemi.

Okrúhle 80. výročie veľkého úletu z Piešťan si v piatok 7. júna na letisku pripomenú členovia spolku leteckej histórie Czech Spitfire Club. Do poľského Dęblinu sa vydajú na historickom dvojplošníku.

Text: Martin Palkovič Zdroj: czechspitfireclub.cz Foto: Balneologické múzeum I. Wintera, Czech Spitfire Club