Vandal poškodil Pomník osloboditeľom v centre Piešťan

Kvôli posprejovaniu sochy na Námestí SNP začala polícia trestné stíhanie pre prečin poškodenia cudzej veci. Keďže môže ísť o nacistický symbol, hovorkyňa polície nevylúčila zmenu právnej kvalifikácie.

Neznámy páchateľ cez víkend nastriekal na pamätník pripomínajúci koniec druhej svetovej vojny symbol spájaný s nacizmom. Vlčí hák používali rôzne divízie Wehrmachtu a neskôr v rôznych obmenách aj rôzne neonacistické organizácie vrátane ukrajinských nacionalistov.

Či bol symbol v tomto prípade použitý v súvislosti s podporou a propagáciou skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd musí preskúmať polícia. Prípadom sa už zaoberá.

„Poverený policajt začal vo veci trestné stíhanie pre prečin poškodzovania cudzej veci. Polícia vedie vo veci vyšetrovanie, analyzuje kamerové záznamy a vykonáva úkony potrebné na objasnenie skutku a stotožnenie jeho páchateľa. V prípade zistenia ďalších skutočností nie je vylúčené ani doplnenie alebo zmena právnej kvalifikácie,“ uviedla Zlatica Antalová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.

Podľa Drahomíry Moretovej, vedúcej kancelárie primátora Piešťany, radnica pracuje na vyčistení pamätníka. „Situáciu sme začali riešiť v nedeľu. Musíme zistiť, akým spôsobom je možné dielo očistiť a na základe toho budeme vedieť vyčísliť náklady.“

Podobné počínanie vandalov museli v Piešťanoch riešiť aj v minulosti. Posprejovaný bol Hudobný pavilón v mestskom parku, ktorý spravuje Mestské kultúrne stredisko Piešťany. Svastiku v apríli 2017 niekto nasprejoval na pomník rabína Teichtala v priestore bývalého Teplického cintorína. Pár mesiacov predtým niekto podobným spôsobom poškodil novú fasádu Vily Dr. Lisku.

Autorom Pomníka osloboditeľom z roku 1950 je akademický sochár Valér Vavro, ktorý žil a tvoril v Piešťanoch. Na prednej strane je nápis Vďaka osloboditeľom a na zadnej sú mená padlých v druhom odboji. Jedným z nich bol pplk. Vojtech Ábel, ktorého nacisti väznili v koncentračnom tábore Mathausen a krátko pred koncom vojny popravili.

Pomníka oslobodenia nechala radnica v roku 2018 opraviť. Jeho rekonštrukcia stála takmer 30-tisíc eur.

Text a foto: Martin Palkovič