V knižnici sprístupnia výstavu Slovak Press Photo

Cieľom súťaže a následnej výstavy je prinášať autentické obrazové svedectvo o živote tak, ako ho vidia fotografi žijúci v Slovenskej republike a v okolitých krajinách. Najlepšie fotografie 6. ročníka Slovak Press Photo si môžu návštevníci mestskej knižnice pozrieť do 31. marca.

Práce prihlásené do súťaže novinárskej fotografie hodnotila 5-členná medzinárodná porota, ktorá sa zišla v septembri v Bratislave. Pracovala v zložení: Nina Bernam (USA) – predsedníčka poroty, Jana Hojstričová (SR), Jindřich Štreit (ČR), Bénédicte Kurzen (FR) a Roman Vondrouš (ČR).

„V jednotlivých kategóriách slovenskí fotografi používajú fotografiu na to, aby komunikovali zásadné pravdy a rozpory v dnešnej spoločnosti prostredníctvom obrazov ľudových protestov, dohľadu a bezpečnosti, lásky, identity, rodiny a životného prostredia. Fotografi stavajú na dlhodobej tradícii intímnejšej fotografie, ako aj na rizikovejších, interpretatívnejších prístupoch s využitím farby, portrétovania a konceptuálnejšie podchytených príbehov,“ uviedla predsedníčka poroty Nina Berman.

Hlavnú cenou súťaže Grand Prix získal voľný fotograf  Andrej Belovežčík s fotografiou Praha 2017 – Staromestské námestie.

Grant Bratislavy, ktorý udeľuje primátor hlavného mesta na základe ukážky projektu, získala Olja Triaška Stefanović so sériou Nová Bratislava.

Ocenenie Mladý talent roka získala Soňa Maletz.

Zdroj: Tlačová správa/Slovak Press Photo Titulná fotka: Andrej Belovežčík