Užitočných kolies môže byť až 100

Cez víkend bolo v prevádzke dvadsať bicyklov, dva z nich navštívili aj festival Grape. Len niektorí užívatelia ich poctivo vrátia na určené miesta. Napriek tomu je prevádzkovateľ optimistický.

„Ozývajú sa iné firmy z Piešťan, či sa môžu pridať, takže možno pre rok 2020 pripravíme aj sto kusov,“ informovala spoločnosť Magna Energia, ktorá prevádzkuje prvý piešťanský bikesharing.

V prvý augustový deň dala verejnosti zdarma k dispozícii 24 bicyklov, viac než polovica z nich už potrebovala opravu, ďalšie na ňu čakajú. Polohu bicyklov sleduje prevádzkovateľ pomocou GPS, ukradnutý nebol ani jeden.

„Predpokladáme, že jeden bol čiastočne odzbrojený u miestnej požičovne bicyklov, po vyslovení podozrenia bol v tichosti v noci vrátený na verejné priestranstvo,“ uvádza prevádzkovateľ na sociálnej sieti Facebook.

Okrem pesimizmu, cíti Magna Energia aj spolupatričnosť mnohých ľudí, ktorí nahlasujú defekty a iné poruchy. Jeden z čitateľov do redakcie poslal fotky bicykla v noci zaparkovaného na sídlisku Adam Trajan. Večer ho podľa jeho slov používali deti, cez deň sa na ňom niekto odviezol do krčmy.

Užitočné kolesá často slúžia aj na prepravu do okolitých obcí – Veľkého Orvišťa, Moravian nad Váhom, Ratnoviec. Najdlhšia trasa viedla okolo Sĺňavy. Najviac používané stanovište je pred Magna Gallery.


Podľa pravidiel naivného bikesharingu Piešťanské užitočné koleso by mal každý využívať požičaný bicykel najviac dve hodiny a potom ho vrátiť do jedného zo šiestich stojanov. Stojany sú umiestnené na týchto stanoviskách:

1.) Fontána pri železničnej a autobusovej stanici

2.) Kolonáda

3.) tržnica na Nálepkovej ulici

4.) Krajinská cesta – nákupné centrum sídliska Juh

5.) Lodenica

6.) Magna Gallery na Teplickej ulici


Text: Martin Palkovič Foto: Tomáš Halo