Upozornili na chybovosť antigénových testov, niektoré je nutné opakovať

Pri antigénových vyšetreniach na covid-19 sa môže stať, že výter bude nutné zopakovať. Dôvodom je zvýšená chybovosť testov.

Do niektorých odberných miest v Trnavskom kraji štát dodal antigénové testy, ktoré majú vyššiu chybovosť. V praxi to znamená, že ich zdravotníci nedokážu vyhodnotiť a preto musia odber vzorky zopakovať.

„Viaceré okresy Trnavského kraja informujú o väčšom množstve poškodených testov (neukáže sa na nich ani kontrolná čiarka). V takom prípade je potrebné výter zopakovať. Ďakujeme za pochopenie,“ upozornila obec Banka prostredníctvom facebooku.

Starosta Veľkých Kostolian Gilbert Liška na tejto sociálnej sieti zverejnil vyjadrenie, v ktorom vysvetľuje, prečo musia v niektorých odberných miestach robiť vyšetrenia na covid-19 s kazovými testami: „Podľa záverov z rokovania Pandemického strediska TTSK, testy vykazujú veľkú chybovosť. Iné testy ale štát momentálne nemá a tak musíme pracovať aj so zlými testami.“

Na základe skúseností zdravotníkov, ktorí s týmito testami už ľudí vyšetrovali, uviedol, že z chybných exemplárov nie je možné zistiť, či je človek negatívny alebo pozitívny. „Ak sa takýto test vyskytne a nebude možné z neho určiť správny výsledok, musí sa test opakovať. Prosíme občanov, aby nekládli vinu zdravotníkom, pretože tí musia pracovať s takými testami, aké štát obciam poskytol,“ dodal G. Liška.

Na možnú chybovosť upozornil starostov a primátorov Okresný úrad Trnava na základe informácií od samospráv, ktoré nové testy používali už počas uplynulého víkendu. Kazové testy sa môžu vyskytnúť tiež v mobilných odberných miestach, ktoré zriaďujú súkromné firmy, ale aj u zamestnávateľov.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič