Unikátna piešťanská zbierka umenia má interaktívnu mapu

Málokto si to možno uvedomuje, ale naše mesto v slovenskom kontexte predstavuje unikátnu zbierku umenia pod holým nebom. Členovia iniciatívy Piešťanský okruh sa postarali o kompletný súpis týchto diel a vytvorili interaktívnu mapu, ktorá poslúži obyvateľom i návštevníkom kúpeľného mesta.

„Naša práca je najmä poctou kvalitným umeleckým dielam, ktoré sa v meste nachádzajú. Viaceré sú pozostatkom slávnej výstavy Socha piešťanských parkov, niektoré vznikli ako súčasť architektonických realizácií za socializmu a niektoré ešte skôr,“ hovoria autori projektu Sochy Piešťan.

Mapa, ktorú vytvorili, prináša fotografie a podrobné informácie o všetkých umeleckých dielach umiestnených vo verejných priestoroch. Najviac ich je v cente a na Kúpeľnom ostrove, ale množstvo pozoruhodných sôch sa nachádza aj v starých Piešťanoch a na sídliskách. Ľudia často okolo nich prechádzajú bez povšimnutia. Autori projektu to chcú napraviť.

„Piešťany prirodzene priťahovali umelecký svet, združovali umelcov a ľudí rôznych národností. Kúpele hostili okrem indických kráľov a filmových hviezd aj veľa maliarov, sochárov a grafikov, ktorí mesto milovali a inšpirovaní jeho pokojom tu s chuťou tvorili. Diela, ktoré mestu darovali, môžeme dodnes obdivovať na uliciach, námestiach či v parkoch a od dnes už aj cez online mapu,“ dodávajú členovia iniciatívy Piešťanský okruh.

V spolupráci s Čiernymi dierami pripravujú knihu s názvom Mesto ako galéria, ktorá bude okrem fotografií sochárskych diel, mapového sprievodcu a podrobného zoznamu obsahovať aj texty o umení vo verejnom priestore a tradícii umeleckých sympózií v Piešťanoch.

Vzácne dedičstvo môže každý preskúmať prostredníctvom interaktívnej mapy na adrese sochypiestan.sk.


Prvotný súpis diel: Adriana Drahovská
Mapovanie: Lívia Gažová
Ďalšie podklady: Eva Rohonova
Fotografie: Andrej Sarvaš
Odborná pomoc: Linda Blahová
Technická pomoc: Matthias Arnould
Programovanie webstránky: Michal Hornák
Layout webstránky: Lucia Mlynčeková
Návrh loga: Michaela Iš Ahonen

Vďaka patrí trenčianskemu projektu Hlava 5 a Kúpeľom Piešťany Ensana Health Spa Hotels


Text: Martin Palkovič Zdroj: Piešťanský okruh