Tréner Jankovič o Pécsi: V ceste nám stojí silný, ale zdolateľný protivník

Niekoľko hodín delí Piešťanské Čajky od úvodného play off zápasu v Eurocupe. V stredu 4. januára nastúpia o 18.00 h proti maďarskému NKA Universitas PEAC Pécs. O najbližšom súperovi Čajok sme sa zhovárali s trénerom Petrom Jankovičom.

Piešťanské basketbalistky aktuálne naplno zarezávajú a pripravujú na svoju historickú premiéru v play off Eurocupe. Ako sú na tom s informáciami o súperovi? „Pevne verím, že už o Pécsi vieme toho dosť. Určite nás nečaká nič ľahké, majú silné družstvo – dve silné Američanky, reprezentantky Maďarska a Srbska, dopĺňajú skúsená hráčka zo Španielska. Ide o vysoký, rýchly a kvalitný tím. Vidieť, že skúsenosť, ktorú majú, vedia pretaviť aj na palubovke, takže si veľmi dobre rozumejú,“ odpovedal Jankovič.

Jeho hráčky nastúpili naposledy do súťažného stretnutia 21. decembra, keď zdolali bez problémov CBK Košice (95:34). Pécs stihol do konca kalendárneho roka odohrať úspešné mestské derby s PINKK-Pécs (82:61) a vyhrať nad BEAC – Újbuda Kosárlabda Akadémia (84:62). „Možno budú v tomto smere trochu vo výhode, my totiž dva týždne stojíme. Na druhej strane, som však rád, že dievčatá dostali voľno, mohli si oddýchnuť a nabrať novú energiu. Aktuálne sme v tréningovom procese a neprejaví sa táto pauza. Možno tým, že sme dlhšie nehrali, tak budeme chcieť viac hrať a mať väčšiu energiu. Teraz dávame pozor na to, aby vrchol tréningového procesu prišiel v stredu,“ myslí si tréner Piešťan.

Pécs je momentálne v maďarskej lige na 4. pozícii, na najlepšiu trojku nemá výraznú stratu. V Eurocupe išiel do play off ako víťaz B-skupiny. „Teoreticky by sme to mohli porovnať s Gorzówom, ide o približne rovnaký tím. Na strane Gorzówu boli asi silnejšie individuality, ale basketbal je dosť podobný. Tiež hrajú v úzkej rotácii, vidia sa na ihrisku. Každé družstvo je špecifické samozrejme, má svoje lepšie a horšie veci. Dopredu hrajú veľmi rýchlo, veľmi dobre strieľajú spoza oblúka. Je to trochu iné a my sa budeme musieť trochu prispôsobiť. Hrajú veľa 1 na 1, sú silní pod košom, najmä vďaka Kissovej a Burdickovej. Calhounová je silná na prieniku, aktívna do koša. Myslím si, že každá hráčka má svoju kvalitu,“ zhodnotil Jankovič herný prejav najbližšieho súpera.

Zaujímavosťou u maďarského tímu je, že primárne sa spolieha na základnú päťku a dve hráčky z lavičky, takže zápasy hrá v sedmičke. „Ťažko povedať, či ide o výhodu alebo nevýhodu. V náročných stretnutiach sa totiž v podstate vyrotuje maximálne 8 hráčok, keď sa niekomu podarí 9, tak je to dosť. 8 je také najčastejšie číslo. Dá sa povedať, že aj my sme v Eurocupe v úzkej rotácii. Budeme sa snažiť ‚napadnúť‚ ich rotáciu, ale nechcel by som nejako meniť naše návyky. Chcem hrať stále náš basketbal,“ uviedol kouč Čajok.

Play off Eurocupu sa hrá systémom doma-vonku, do osemfinále postupuje tím s lepším skóre z tohto dvojzápasu. Piešťany, ako horšie postavený tím na základe umiestnenia, začínajú doma. „Z mojich skúseností, ktoré mám a keď som sa dostal do takejto situácii, tak pre mňa je lepšie hrať prvý zápas doma. Hráme s tímom, ktorý je silný, ale reálne zdolateľný. Urobíme všetko, aby sme uspeli a išli do odvety s priaznivým výsledkom. Začínať napríklad vonku a prehrať o 20, potom to doma naháňať, je veľmi náročné. Pre nás môže byť začiatok doma výhodou,“ dodal na záver Jankovič.

Úvodný zápas je na programe v stredu 4. januára o 18.00 h, vstupné na tento duel je 8€. Predpredaj vstupeniek bude prebiehať od pondelka v čase 11:00 – 14:00 v reštaurácii Diplomat aréna.

Text: piestanskecajky.sk Foto: Ladislav Duračka