Therme park pri poliklinike má od primátora zelenú

Primátor Peter Jančovič podpísal rozhodnutie o umiestnení stavby termálneho parku a hotela, ktorý má vyrásť na pozemkoch medzi poliklinikou a Lodenicou. Investor bude na základe toho pokračovať v príprave žiadosti o stavebné povolenie.

Parkovisko pod obchvatom

Dôvodom niekoľkomesačného odkladu vydania územného rozhodnutia bolo dočasné parkovisko, ktoré bude podľa projektu stáť približne na mieste plánovaného južného obchvatu Piešťan.

„Takýto veľký objekt by nemal byť schválený bez trvalého parkovania,“ povedal primátor P. Jančovič na septembrovom rokovaní zastupiteľstva.

Požiadal preto okresný úrad v sídle kraja o vyjadrenie, či môže byť pod plánovaným obchvatom umiestnené dočasné parkovisko. Odpoveď zrejme dostal na prelome rokov, pretože 9. januára podpísal rozhodnutie o umiestnení stavby, ktoré radnica včera  zverejnila. Podmienkou však je, aby investor do dvoch rokov vyriešil dočasné parkovanie v koridore plánovaného obchvatu projektovou dokumentáciou k trvalému parkovisku.

Odporúčanie poslancov

Na podpísanie územného rozhodnutia vyzvali primátora niektorí poslanci na decembrovom zasadnutí zastupiteľstva. Hovorili o tom v súvislosti so zavedením poplatku za rozvoj. Na základe neho by samospráva mohla získať od investora akvaparku nemalé finančné prostriedky do svojho rozpočtu.

„Chceme mať istotu, že nekonáme v rozpore s územným plánom. Samozrejme, že Therme park je v Piešťanoch vítaný. Keď dostaneme odpoveď (od okresného úradu, pozn. red.), budeme o tom informovať a proces potom môže bežať ďalej,“ povedal v decembri poslancom primátor. Tí mu následne hlasovaním odporučili, aby územné rozhodnutie pre Z-group podpísal.

Zastavaná plocha akvaparku spolu s vonkajšími bazénmi presahuje 10 300 metrov štvorcových. Na základe novozavedeného poplatku za rozvoj môže preto radnica dostať od investora desiatky tisíc eur už pri vydaní stavebného povolenia.

V druhej fáze realizácie svojho zámeru plánuje Z-group stavať aj päťposchodový hotel, ktorého zastavaná plocha je 4255 m2. Poplatok za rozvoj sa platí za podlahovú plochu v nadzemnej časti stavby. Pri takýchto stavbách je to 10 eur za každý meter štvorcový.

Teraz musia získať stavebné povolenie

Vlastimil Semela, zástupca spoločnosti Z-group, pre zpiešťan.sk potvrdil, že po získaní rozhodnutia o umiestnenia stavby budú pokračovať v príprave žiadosti o stavebné povolenie.

Therme park má mať 2 200 metrov štvorcových vodnej plochy. Vo vnútri je naplánovaný 50 metrový bazén, ale s nepravidelným tvarom. Plavcom má slúžiť vonkajšia 50-ka. Okrem toho projekt počíta aj s toboganom a zážitkovými bazénmi, medzi ktorými je bezén s termálnou i slanou vodou. Predpokladaná denná kapacita počas letných mesiacov je 2 200 ľudí, v zime necelá polovica.

Na pozemku pri poliklinike je 1 200 metrov hlboký vrt na geotermálnu vodu, ktorá má byť využitá predovšetkým na ohrev. Napúšťať ju chcú iba do dvoch menších bazénov.

Z-group sa zaviazal v rámci výstavby akvaparku rozšíriť a zrekonštruovať komunikáciu na Rekreačnej ulici – a to od križovatky s Bratislavskou cestou. Tiež má postaviť kruhový objazd na miestne súčasnej križovatky s Hlbokou ulicou.

Južný obchvat Piešťan bude podľa územného plánu z časti prechádzať aj nad pozemkami firmy Z-group. V týchto miestach chce preto investor umiestniť dočasné parkovisko. V prípade, že sa na výstavbu obchvatu nájdu peniaze, bude musieť pre autá návštevníkov nájsť náhradné riešenie.

 


Čítajte aj: Siete pre Therme park začali stavať pár dní pred voľbami


 

Text: Martin Palkovič Vizualizácia: Z-group