Svet pobeží pre ľudí s poranenou miechou, k Wings for Life sa pripoja aj Piešťany

Charitatívny beh Wings for Life World Run sa uskutoční v nedeľu 8. mája 2022, takže stále ostáva pár dní na to, pridať sa a urobiť niečo pre tých, ktorí behať nemôžu. Vlani sa pre túto myšlienku spojilo viac ako 184 000 účastníkov po celom svete (vyše 2100 na Slovensku), ktorí dokopy pomohli vyzbierať cez 4 milióny eur na výskum poranení miechy.

Mnohé športové osobnosti zo Slovenska aj z celého sveta sa každoročne stavajú na pomyselnú štartovú čiaru tohto podujatia. Výhodou je, že vďaka aplikácii je možné behať kdekoľvek na svete. Všetci vyrazia v tom istom momente (o 13:00 nášho času), niekde bude ešte len svitať, inde už bude noc.

V Piešťanoch sa na štart postaví wakeskaterka Zuzana Vráblová, inde na Slovensku aj fitness kouč Maroš Molnár, kajakári Jakub Grigar a Janka Dukátová, zabávač a veľký zástupca všetkých vozíčkarov z obrovskou chuťou do života Bekim, bežci Gabo Švajda, Romana Komarňanská, Emma Zapletalová a ďalší.

„Množstvo športovcov, ale aj nešportovcov malo úrazy, keď spadli a ostali ochrnutí či už na jednu ruku alebo od pása dole a podobne. Pokiaľ to má takémuto človeku pomôcť vrátiť sa, aj keď možno nie k profesionálnemu športu, ale aspoň do plnohodnotného života, je to fantastické,“ hovorí Maroš Molnár.

Šesťnásobná majsterka sveta vo wakeskatingu Zuzana Vráblová organizuje piešťanský App Run, na ktorom budú môcť ľudia zažiť emóciu zo spoločného behu aj na vlastnej koži. Okrem toho sa však rozhodla pridať sa do tímu kanadského wakeboardistu Bena Leclaira. „Ben je dobrý kamarát, ktorý, bohužiaľ, pri jazdení utrpel zranenie a momentálne je na vozíku,“ hovorí Zuzana, ktorá sa každoročne takto angažuje, napriek tomu, že beh nemá príliš rada.


V Piešťanoch bude štart pred Domom umenia v nedeľu 8. mája o 13.00 h.

„Trasa behu vedie k lodenici, odtiaľ naspäť cez Kolonádový most na Kúpeľný ostrov a posledný úsek prebehneme cez mestský park,“ povedala Zuzana Vráblová a všetkým odporučila, aby prišli k Domu umenia aspoň 30 minút pred začiatkom. Budú mať dostatok času vyzdvihnúť si registračné číslo a rozcvičiť sa. 

Dôležité je mať so sebou dobre nabitý telefón s aplikáciou Wings for Life World Run. 


Do tímov sa môže pridať ktokoľvek a dokonca môžete byť v jednom napríklad aj s Maxom Verstappenom a Sergiom Pérezom, ktorí sú v tom spolu z celým F1 tímom Oracle Red Bull Racing, či s liverpoolskym futbalistom Trentom Alexanderom-Arnoldom, ktorý spomedzi členov jeho Teamu Trent vyberie jendého šťastlivca, ktorý získa jeho podpísané kopačky.

Na Slovensku bude mať svoju silnú zostavu aj Bekim, ktorý sa na trať vydá spolu s ďalšími vozíčkarmi, ktorým pomáha s tréningom a snaží sa im zlepšovať kvalitu života ale aj Maroš Molnár a ďalší.

Wings for Life World Run každý rok štartuje presne o 13:00 h nášho času. Pobeží sa individuálne s aplikáciou alebo na organizovaných App Runoch v Bratislave, Piešťanoch, Nitre, Senici, Žiline a vo Vysokých Tatrách. Princíp je stále rovnaký – pol hodinu po štarte vychádza virtuálne stíhacie auto Catcher Car, ktoré postupne zrýchľuje a dobieha účastníkov.

Štartovné stojí 15 eur a 100 % z každého štartovného poplatku a príspevku ide priamo neziskovej nadácii Wings for Life. Tá už od roku 2004 podporuje výskumné projekty, ktoré hľadajú spôsob liečby poranenej miechy, aby tak pomohla miliónom ľudí odkázaných na invalidný vozík. V roku 2018 sa vedcom zo Švajčiarska podaril prelomový pokrok vo výskume. A to vďaka klinickej štúdii STIMO, ktorá prostredníctvom elektrickej stimulácie miechy a pohybového tréningu za asistencie robota pomohla urobiť prvé kroky pacientom zapojeným do štúdie.

Od prvého behu v roku 2014 sa do Wings for Life World Run zapojilo 925 096 účastníkov, ktorí spoločne odbehli 9 034 954 km a na výskum liečby poranenej miechy pomohli vyzbierať 33,3 milióna eur.

Všetky informácie a registráciu nájdete na wingsforlifeworldrun.com.

Zdroj: Tlačová správa – Red Bull Slovensko

Foto: Jan Kasl