Strom spadol krížom cez chodník, mal odhnité korene

Príčinou vyvrátenia alebo polámania stromov v mestskom parku je zvyčajne silný vietor, dnes okolo poludnia však spadol statný javor bez toho, aby príliš fúkalo. Podľa odborníka mal prehnitý koreňový systém.

Na vyvrátenie stromu ako prvý upozornil portál PNky.sk, pre ktorý čitateľka popísala situáciu takto: „Bolo to dosť nebezpečné. Rozprávali sme sa kúsok od neho. Zostala som úplne udivená, bolo to úplne bez varovania. Sekunda, trochu praskania dreva a bol dole. To fakt zamrazí.“

Javor spadol na štrkový chodník neďaleko hlavnej aleje, ktorú návštevníci a obyvatelia Piešťan často využívajú na prechádzky. Našťastie nikoho nezranil.

Podľa lesníka Rastislava Gavoru ide o starý javor s prehnitým koreňovým systémom: „K jeho vyvráteniu zrejme prispela aj podmáčaná pôda, jednoducho už nemal stabilitu. Strom mohol mať aj sto rokov. Na vyvrátenom kmeni je vidieť, že ho v zemi už takmer nič nedržalo.“

Hovorkyňa mestského úradu Eva Bereczová k tomu povedala, že plošný zákaz výrubu stromov, ktorý primátor Miloš Tamajka vydal na začiatku svojho funkčného obdobia, pre choré jedince neplatí.

O zeleň v mestskom parku sa starajú Služby mesta Piešťany (SMP). Zamestnanci tejto organizácie strom krátko po jeho páde rozpílili a najväčšie kusy dreva odstránili. Prostredníctvom sociálnej siete Facebook informovali, že strom mal odhnitú koreňovú sústavu.

Podľa riaditeľky SMP Hany Dupkaničovej bol strom suchý, preto tento mesiac rozhodli, že ho treba vyrúbať. Výrub bol naplánovaný na november.

Text: Martin Palkovič Foto: Služby mesta Piešťany