Spustili kampaň oŽIWme Kursalon

Crowdfundingová zbierka má pomôcť sprístupniť časť Kúpeľnej dvorany v mestskom parku. Podporovatelia budú odmenení napríklad bezodnou šálkou kávy alebo VIP vstupenkou na slávnostné otvorenie.

„Máme chuť pracovať a preniesť to najlepšie, čo poznáte zo ŽiWellu, na vyššiu úroveň. Dostali sme skvelú šancu vrátiť život do Kursalonu,“ hovoria Aurel Rusnák a Peter Demko.

V nových priestoroch budú organizovať koncerty, výstavy, tvorivé dielne a ďalšie aktivity pre všetky vekové kategórie. Zaujať chcú aj konceptom zdravých obedov, vďaka ktorým si prídu na svoje alergici, vegáni aj mäsožrúti.

„Plánov máme kopu, ale v tejto chvíli potrebujeme vás. Projekt si žiada nemalú investíciu, ale veríme, že spolu to dáme. Opustené priestory, a najmä zázemie, je potrebné zrekonštruovať – kanalizácia, vodoinštalácia a rozvody sú v zlom stave. Vyše storočná budova skrýva mnohé prekvapenia a technické výzvy,“ pokračujú zakladatelia komunitného centra ŽiWell.

Na portáli startlab.sk spustili crowdfundingovú kampaň s názvom oŽIWme Kursalon, ktorej cieľom je do konca marca vyzbierať 2-tisíc eur. Odmenou pre podporovateľov môže byť vstupenka na tajnú predpremiérovú párty, all you can eat ŽiWell menu aj pohár s logom.

Časť budovy z 19. storočia, do ktorej sa ŽiWell sťahuje, je viac než rok zatvorená. Obyvateľom aj návštevníkom Piešťan tento obľúbený priestor chýbal. Mnohí sa obávali, že už nikde nebude otvorený. Práve crowdfunding, teda kolektívna finančná podpora, pomôže Kursalon znova oživiť.

Budovu dal postaviť Alexander Winter podľa projektu Ignáca Alpára. Otvorili ju v roku 1894 a dnes je kultúrnou pamiatkou. Jej vlastníkom sú Slovenské liečebné kúpele Piešťany a sídli v nej Balneologické múzeum Imricha Wintera.

Text a foto: Martin Palkovič