Spravodliví medzi národmi sú aj dvaja Piešťanci

Peter a Anna Brezovskí pomohli židovskej rodine počas holokaustu. Štát Izrael za to každému z nich udelil titul Spravodlivý medzi národmi. Ich mená budú vytesané do Múru cti v areáli pamätníka Jad Vašem v Jeruzaleme.

Židovská rodina z Vrbového si počas vojny prenajala dom oproti domu manželov Brezovských v Piešťanoch. Janku Blumovú a jej dcéry – dvojičky Lili Wernerovú a Annu Weisovú spolu s jej manželom Arpádom v dobe najväčšieho ohrozenia ukryli Peter a Anna Brezovskí vo svojej pivnici. Zásobovali ich jedlom, a keď Anna v roku 1943 zomrela, pomohli ju tajne pochovať.

Po vypuknutí Slovenského národného povstania bola situácia obzvlášť nebezpečná, napriek tomu manželia Brezovskí ukryli aj Anninu a Lilinu sestru Margitu s jej manželom a synmi.

Príbeh Brezovských a rodiny, ktorú pomohli zachrániť, priniesol Slovak Spectator. Titul Spravodlivý medzi národmi včera v Bratislave udelili ďalším 15 Slovákom. Spolu ich je už takmer 600. Celosvetovo bolo takto doteraz ocenených 27-tisíc ľudí.

Titul udeľuje štát Izrael osobám nežidovského pôvodu, ktoré prispeli k záchrane Židov počas holokaustu. Ich mená sú potom vytesané do Múru cti v Záhrade spravodlivých v areáli pamätníka Jad Vašem v Jeruzaleme.

Čoskoro k nim pribudnú aj Peter a Anna Brezovskí. Manželia sú pochovaní na cintoríne na Bratislavskej ceste spolu so synom, ktorý zomrel počas II. svetovej vojny.

Záznam odovzdávania ocenení hrdinom, ktorí prispeli k záchrane Židov v období holokaustu, odvysiela RTVS v sobotu 26. januára.

Text a foto: Martin Palkovič