Socha Ľudovíta Wintera je poškodená, vinník zabezpečí nápravu

Po pokuse o presun bronzovej sochy na Kolonádový most je výrazne poškodená lavička, ktorá je súčasťou tohto diela. Sochu Ľudovíta Wintera chcela na pôvodné miesto premiestniť firma Swietelsky-Slovakia, ktorá opravuje Kolonádový most. Za chybu sa ospravedlnila s tým, že zabezpečí nápravu.

„Som veľmi nahnevaný, čo sa udialo za posledné hodiny. Keď som sa dozvedel, že socha budovateľa piešťanských kúpeľov, nie je na svojom prechodnom mieste a je poškodená, zostal som šokovaný. Je neospravedlniteľné, že bez akéhokoľvek povolenia a predošlej konzultácii s majiteľmi sochy, vedením mesta, riaditeľstvom kúpeľov alebo Krajským pamiatkovým úradom sa s umeleckým dielom nešetrne manipulovalo a prišlo k znehodnoteniu bronzovej sochy,“ uviedol primátor Peter Jančovič po tom, ako sa o poškodení dozvedel.

Radnica o poškodení sochy informovala prostredníctvom tlačovej správy a uverejnila aj stanovisko firmy Swietelsky-Slovakia, ktorá realizuje rekonštrukciu Kolonádového mosta: „Pri manipulácii so sochou Wintera z miesta Kúpeľného ostrova na Kolonádny most prišlo k porušeniu daného diela. Za súčinnosti dotknutých orgánov vykonáme nápravu do pôvodného stavu. Za danú situáciu sa ospravedlňujeme.“

Z dostupných informácií vyplýva, že k poškodeniu diela malo prísť v utorok 17. novembra. Podľa občianskeho združenia ProWinter, ktoré prišlo s myšlienkou vytvorenia sochy a iniciovalo verejnú zbierku, ide o nešťastné rozhodnutie dodávateľa rekonštrukcie Kolonádového mosta o presune sochy, ktoré vyústilo do neodbornej manipulácie. Pri nej došlo k poškodeniu.

„V tejto chvíli nemáme k dispozícii podrobnejšie informácie, čakáme na odborný posudok rozsahu a výšky škody,“ uvádza vo svojom stanovisku občianske združenie ProWinter.

Primátor Peter Jančovič v stredu zvolal rokovanie všetkých zainteresovaných strán. „Na tomto stretnutí sme od zástupcov firmy Swietelsky prijali ospravedlnenie a prísľub maximálnej spolupráce pri náprave. Našim spoločným cieľom je, aby bola socha Ľudovíta Wintera súčasťou zrekonštruovaného Kolonádového mosta v čo najkratšom čase,“ dodali zástupcovia ProWinter, ktorí sa zaslúžili o vznik tohto diela.

Autorom sochy je Roman Hrčka. Na Kolonádovom moste bola umiestnená niekoľko mesiacov, potom ju kvôli prebiehajúcej oprave presunuli pri hotel Thermia Palace. Ide o dočasné umiestnenie. Dielo sa má na Kolonádový most čoskoro vrtátiť.

Naše stanovisko k udalostiam posledných dní… Plné znenie vyhlásenia aj s vyjadrením Mesta Piešťany je k dispozícii tu:
https://www.piestany.sk/aktuality/spravy/socha-ludovita-wintera-je-poskodena-4165sk.html

Posted by ProWinter, o.z. on Thursday, November 19, 2020

Text: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa – Mesto Piešťany Ilustr. foto: Martin Palkovič Video: OZ ProWinter