Škôlkári a mladší žiaci sa do tried vrátia 1. júna

Posledný mesiac školského roka strávia v laviciach iba žiaci prvých až piatych ročníkov. O otvorení jednotlivých škôl budú rozhodovať zriaďovatelia aj na základe záujmu zo strany rodičov. Dochádzka bude dobrovoľná.

Okrem nižších ročníkov základných škôl budú môcť byť od 1. júna otvorené aj materské školy a družiny. Oznámil to minister školstva Branislav Gröhling s tým, že škôlkárov bude v skupinách maximálne 15, žiakov 20. Deti pritom nebudú musieť mať rúška.

Zriaďovatelia základných a materských škôl začnú v najbližších dňoch zisťovať záujem rodičov o návrat detí do lavíc. Tí, ktorí sa rozhodnú zostať s nimi doma, budú mať nárok na ošetrovné (OČR). Starší žiaci by sa mali aj naďalej vzdelávať dištančným spôsobom.

O otvorení škôl budú rozhodovať zriaďovatelia, teda napríklad mestá a cirkvi, ale len v prípade splnenia všetkých opatrení nariadených hygienikmi. Štát im má pomôcť so zabezpečením dezinfekčných prostriedkov.

Ministerstvo školstva zverejnilo video, ktoré ukazuje, aké hygienické opatrenia budú v školách platiť. Žiaci nemôžu mať zvýšenú telesnú teplotu. Do budovy musia vstupovať s rúškom na tvári a po dezinfekcii rúk.

Text a foto: Martin Palkovič