Siete pre Therme park začali stavať pár dní pred voľbami

Stavebné povolenie na komplex s vodnými atrakciami a hotelom investor ešte nemá. Krátko pred koncom predvolebnej kampane zahájil budovanie inžinierskych sietí. Piešťancov o tom informoval prostredníctvom reklamných SMS správ.

Sen sa stáva skutočnosťou?

Výstavba areálu s bazénmi a hotelom na pozemkoch medzi poliklinikou a Lodenicou odštartuje na jar budúceho roka. Sľubuje to zástupca spoločnosti Z-group Vlastimil Semela, ktorý odhadol, že stavebné práce potrvajú jeden a pol až dva roky.

Investor stále čaká na vydanie územného rozhodnutia a pripravuje projekt na stavebné povolenie.

Therme park Piešťany má pozostávať z dvoch objektov. V prvom sú plánované vnútorné a vonkajšie bazény, parkovisko a zázemie. V druhom objekte sa má nachádzať hotel s vlastným bazénom, wellness priestormi a kongresovou sálou.

„Ak sa zmestíme do rozpočtu, budeme to robiť súčasne. Ak nie, urobíme to na etapy – samostatne Therme park, samostatne wellness hotel,“ uviedol dnes Vlastimil Semela.

Médiá pozval na pozemok, kde má komplex vyrásť, iba pár dní pred komunálnymi voľbami, v ktorých funkciu primátora obhajuje Miloš Tamajka. Therme park bol jedným z jeho predvolebných sľubov v roku 2014.

Množstvu obyvateľov Piešťan dnes v tejto súvislosti prišla reklamná SMS správa: „Dobry den, dnes zacina vystavba inzinierskych sieti pre novy THERMAL PARK v Piestanoch, pri poliklinike. Sen sa stava skutocnostou. Z-group, investor stavby.“

Podľa Vlastimila Semelu ide o štandardný postup.

V SMS správe je uvedený nesprávny názov projektu. Vo všetkých oficiálnych dokumentoch ho investor nazýva Therme park.

Voda nie je istá

Na pozemku je 1 200 metrov hlboký vrt na geotermálnu vodu, ktorú chce investor využívať predovšetkým na ohrev. Napúšťať ju plánuje iba do dvoch malých bazénov.

„Je vydané rozhodnutie k odberu vody, čakáme na podpis ministra,“ povedal dnes V. Semela.

Povoľovací proces realizácie geotermálnych vrtov a schvaľovací proces využiteľných množstiev podzemnej vody je v kompetencii envirorezortu.

Podľa hovorcu Tomáša Ferenčáka ministerstvo životného prostredia záverečnú správu schválilo s podmienkou vykonania opráv: „Vykonané opravy práve kontrolujeme. Ministerstvo zatiaľ rozhodnutie nevydalo.“

Až potom nasleduje povoľovacie konanie na štátnej vodnej správe v sídle kraja, v tomto prípade ide o Odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Trnava.

Využívanie termálnej vody preto nemá Z-group stále isté. „Ak to dobre pôjde, predpokladám do konca roka by sme mohli mať konečne rozhodnutie podpísané,“ doplnil V. Semela.

Plavecký bazén iba vonku

Therme park bude mať 2 200 metrov štvorcových vodnej plochy. Vo vnútri je naplánovaný 50 metrový bazén, ale s nepravidelným tvarom, takže neuspokojí potreby športovcov. Tým má slúžiť vonkajšia 50-tka.

Podľa predpokladov investora navštívi komplex v zime asi tisíc ľudí denne, v lete to má byť až 2 200 ľudí. Slúžim im bude takmer 500 parkovacích miest. Tie sú podľa návrhu situované v tej časti pozemku, blízko ktorej je plánovaný južný obchvat Piešťan.

Spoločnosť Z-group sa zaviazala rozšíriť a zrekonštruovať komunikáciu na Rekreačnej ulici vedúcu okolo svojho pozemku – a to od križovatky s Bratislavskou cestou. Tiež má postaviť kruhový objazd na miestne súčasnej križovatky s Hlbokou ulicou.

Český miliardár

Vlastníkom akciovej spoločnosti Z-group so sídlom v Novom Meste nad Váhom je Zdeněk Zemek – český miliardár, ktorý podniká v oblasti autobusovej dopravy, hutníckeho priemyslu a cestovného ruchu. Kúpeľníctvu sa venuje v Luhačoviciach, Mariánskych Lázňach a Velkých Losinách.

Jeho synovia boli v súvislosti s kauzou fotovoltaických elektrární odsúdení na takmer 7 rokov odňatia slobody. Zdeněk Zemek tvrdí, že sú nevinní.

Text a foto: Martin Palkovič