Repatriantov už prijíma aj hotel Grand

Na Kúpeľný ostrov prišli prví občania Slovenska, vracajúci sa zo zahraničia. Ubytovali ich v hoteli Grand, kde je na tento účel vyhradených 140 miest. Repatrianti musia absolvovať povinnú karanténu. Ak budú ich testy na ochorenie Covid-19 negatívne, pustia ich domov.

Pripravenosť pomôcť štátu počas mimoriadnej situácie deklaroval na aprílovom stretnutí s trnavským županom Jozefom Viskupičom generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany Adreas Schuster. V stredu 6. mája úrady túto ponuku využili. V sprievode polície prišli na Kúpeľný ostrov Slováci, ktorí sa vracajú zo zahraničia.

Ubytovali ich v hoteli Grand, ktorý bol počas uplynulých týždňov prázdny. Poslední klienti opustili piešťanské kúpele koncom marca, prví sa po vyše mesačnej prestávke vrátili v pondelok 4. mája. Ide o pacientov, ktorým kúpeľnú liečbu predpísal lekár a prepláca zdravotná poisťovňa.

V hoteli Grand je pre každého repatriovaného občana Slovenska pripravená samostatná izba so sprchou a toaletou. „Momentálne môžeme poskytnúť ubytovanie pre 140 osôb,“ povedala riaditeľka hotela Michaela Uhrínová.

Hotel má vlastnú kuchyňu a strážia ho pracovníci ochrany kúpeľov spolu s políciou. Repatrianti nebudú mať možnosť dostať sa mimo objektu.

Centrá pre občanov vracajúcich sa zo zahraničia zriadil štát aj v internáte Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera a v hoteloch Signál a Granit. V súvislosti s ich prevádzkou sa nevyskytli žiadne problémy. Ľudia, ktorí majú opakovane negatívny test na ochorenie Covid-19, môžu zbytok karantény stráviť doma.

Text a foto: Martin Palkovič

Text a foto: Martin Palkovič