Rastlinná ríša ako tajuplná šperkovnica

Balneologické múzeum Imricha Wintera otvorí výstavu, ktorej cieľom je priblížiť možnosti využitia semien a plodov na tvorbu ozdôb. Výstavu s názvom Rastlinná ríša – tajuplná šperkovnica otvoria vo Vile Dr. Lisku vo štvrtok 15. februára o 17.00 h. Potrvá do 8. apríla.

Materiál, ktorý ponúka rastlinná ríša, je veľmi pestrý, osobitne v ňom okrem dreva dominujú plody a semená. Škála ozdôb z nich je veľmi široká, od výtvorov jednoduchých, vyhotovených ručne alebo  primitívnymi technikami, po umelecky vysoko cenné, často vyrobené zložitými postupmi. Je potešiteľné, že majú aj v súčasnosti svojich priaznivcov.

Výstava ponúka návštevníkom prezentáciu exponátov zo všetkých svetadielov, ktoré poskytli viacerí zberatelia a tiež sú na nej vystavené unikátne výrobky slovenských tvorcov. Výstava prezentuje aj zaujímavé ukážky zo zbierok semien a plodov, predovšetkým Génovej banky NPPC-VURV a herbárových depozitov Slovenska.

Súčasťou prezentácie sú odborné názvy rastlín, ktorých plody a semená sú súčasťou vystavených exponátov, a ďalšie zaujímavosti, vrátane predstavenia niektorých špecializovaných vedeckých pracovísk (Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch, Gemologický ústav FPR UKF v Nitre a Botanický ústav SAV v Bratislave) s výsledkami svojich projektov.

Zdroj: Balneologické múzeum Imricha Wintera