Radnica hľadá ľudí, ktorí pomôžu s testovaním na covid-19

Okrem priestorov musia samosprávy prispieť k celoplošnému testovaniu na ochorenie covid-19 aj personálom. Piešťany preto hľadajú dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní pomáhať pri administratíve a usmerňovaní.

Prvé kolo celoplošného testovania s názvom Spoločná zodpovednosť sa na väčšine územia Slovenska vrátane piešťanského regiónu uskutoční 30. októbra až 1. novembra. Druhé kolo bude 6. až 8. novembra 2020. Mesto Piešťany v súvislosti s tým zverejnilo formulár, prostredníctvom ktorého sa môžu prihlásiť dobrovoľníci.

Radnica nehľadá zdravotníkov, pre nich je prihlasovací formulár na web stránke korona.gov.sk. Samospráve môžu dobrovoľníci pomôcť pri administratíve a usmerňovaní ľudí, ktorí prídu na testovanie. Formulár umožňuje vybrať si, v ktorý deň je pomoc zo strany dobrovoľníka možná.

Testovanie má v Piešťanoch, rovnako ako na väčšine územia Slovenska, začať v piatok 30. októbra. Podrobnosti o tom, kam a kedy presne treba na test prísť, nie sú zatiaľ známe.

Pri antigénovom teste na ochorenie covid-19 je potrebný výter z nosohrtanu. Vykonávajú ho výhradne zdravotníci jemnou tyčinkou.

„Testovať sa môžu osoby od 10 rokov. Naopak, účasť na testovaní sa neodporúča seniorom nad 65 rokov, teda tým, ktorí sa zdržiavajú najmä v domácom prostredí. Testovať sa nebudú ani imobilní obyvatelia. Obyvatelia domovov sociálnych služieb budú testovaní samostatne a priamo v zariadení,“ informovalo ministerstvo obrany, ktoré operáciu Spoločná zodpovednosť zabezpečuje.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto: FB/Ministerstvo obrany