Radnica: Budove Centroom stále hrozí zrútenie

Aj tri mesiace po zistení nedostatkov je polyfunkčný dom v centre Piešťan v rovnakom stave. Majitelia a nájomníci z neho museli odísť, ale sanácia napriek nariadeniu stavebného úradu doteraz nezačala.

Rozhodnutie, ktorým úrad nariadil vykonanie neodkladných zabezpečovacích sanačných prác konkrétnej firme bolo vydané ešte začiatkom novembra. Krátko potom sa zdalo, že okolo Centroomu začal stavebný ruch, ten však v zápätí utíchol.

Dôvodom odloženia stavebných prác je podľa sprostredkovaných informácií od zástupcov vlastníkov budovy zmena projektu dočasného podopretia objektu. Uviedla toho hovorkyňa mestského úradu Eva Berczová a dodala: „Vzhľadom k tomu, že doteraz sa žiadne zabezpečovacie práce neuskutočnili, reálne zrútenie objektu stále hrozí.“

Príslušnú projektovú dokumentáciu doručili na stavebný úrad včera, teraz by si ju mal prevziať zástupca firmy Klimati Team s. r. o. z Hlohovca, ktorá bude sanáciu realizovať.

„Projekt sa skladá z dvoch častí – prvá rieši dočasné podopretie objektu a druhá samotnú sanácia objektu,“ vysvetlila Eva Bereczová. Opravy budú musieť zaplatiť vlastníci objektu.

Aktuálne je budova stále oplotená. Zamedzenie prístupu chodcov do jej tesnej blízkosti nariadil bývalý poverený vedúci stavebného úradu Ivan Pauer, ktorý medzitým z piešťanskej radnice odišiel. Podľa jeho slov z októbra minulého roka sa môže Centroom kedykoľvek zrútiť. Preťaženie niektorých nosných prvkov má totiž dosahovať až 200 percent oproti norme.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič