Projekt Prvé piešťanské včely predstavia v Elektrárni

Na svoje si 9. novembra prídu malí i veľkí, včelári i nevčelári. V Elektrárni Piešťany sa uskutoční 3. ročník podujatia s názvom Včelí deň. Začiatok je o 10.00 h.

Dopoludnie bude patriť Vedeckému brlohu, ktorý dostane prívlastok včelí. Helana Prokopová alias Medula prezradí deťom o čom včely bzučia.

Po zážitkovom vzdelávaní budú môcť návštevníci absolvovať komentovanú ochutnávku medov.
Program pre deti pokračuje hneď po poludní predstavením Medová rozprávka, ktorého premiéru predvedie divadlo SpozaVoza.

Tento rok sa do programu Včelieho dňa zapojí aj Mestská knižnica mesta Piešťany, ktorá si pre návštevníkov pripravila literárno-výtvarný workshop Včelár Jožko ku knihe Simony Čechovej. Počas podujatia budú prebiehať workshopy výroby voskových sviečok a výroby zdravých voskových obalov. Na najmenších návštevníkov sa teší Šikulkovo so svojimi drevenými hračkami.

Súčasťou podujatia bude predstavenie projektu Prvé piešťanské mestské včely. Skúsení včelári Tibor Valovič a Andrej Devera prezradia viac o včelích produktoch a o tom, ako sa správať k včelám.

O histórii včelárstva v Piešťanoch rozpovie tajomník Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov (ZO SZV) Piešťany Zdenko Vrábel a podpredseda Slovenského zväzu včelárov Róbert Chlebo priblíži trendy vo včelárskom svete.

Na záver odbornej časti čaká na návštevníkov moderovaná diskusia na tému: Aktuálne problémy vo včelárskej oblasti. Vrámci diskusie zastúpi včelárov Robert Chlebo, k ekológii prostredia sa vyjadrí Zuzana Lančaričová z oddelenia enviromentu v Západoslovenskej distribučnej a Rastislav Tonkovič pôsobiaci v spoločnosti dodávajúcej osivá poľnohospodárom s ohľadom na hmyz.

Na Včelom dni nebude chýbať ani tradičná ochutnávka medov a súťaž o ten najlepší.

Zdroj: Elektrárňa Piešťany Foto/Credit Boris Smokrovic