Prírodné kino malo stáť 1,5 mil. eur, dobrovoľníci a sponzori ušetrili desaťtisíce

Predpokladané náklady na rekonštrukciu piešťanského Prírodného kina boli neporovnateľne vyššie než suma, ktorú do jeho obnovy radnica doteraz investovala. V roku 2008 zastupiteľstvo schválilo 1,3 mil. korún, ale tieto peniaze neboli určené na realizáciu. Poslanci vtedy z mestského rozpočtu vyhradili financie na vypracovanie projektovej dokumentácie.

Na základe projektu, ktorý si nechala radnica vypracovať v roku 2009, mala stáť rekonštrukcia Prírodného kina 1,5 mil. eur.

Správa o tom, že rok predtým boli náklady vyčíslené na 84-tisíc eur, je zavádzajúca. Toto číslo v dnešnom vydaní uverejnil Piešťanský týždeň s tým, že v roku 2008 bola do uvedenej sumy zahrnutá aj výstavba sklenej kolonády pred vchodom do kina Fontána.

Poslanci vtedy rozhodovali o dvoch variantoch realizačnej projektovej dokumentácie. Drahší stál 2,5 mil. korún (takmer 83-tisíc eur) a bol v ňom započítaný aj zámer výstavby sklenej kolonády. Nakoniec však rozhodli, že si mesto nechá vypracovať realizačný projekt za 1,3 mil. korún, ktorý bude zahŕňať iba obnovu samotného Prírodného kina.

Projektová dokumentácia na rekonštrukciu stála mesto vďaka verejnému obstarávaniu 22 887 eur, čo je takmer 690-tisíc korún. Súhrnný orientačný rozpočet celej stavby, ktorý vzišiel z tohto projektu, prevyšoval 1,5 mil. eur (47 mil. korún).

Informácie o tom, že pôvodne mala kompletná rekonštrukcia stáť približne 84-tisíc eur a táto suma počítala aj so sklenenou kolonádou, nie sú pravdivé.

Dobrovoľníci, ktorí od roku 2015 odpracovali stovky hodín zadarmo ušetrili radnici tisíce eur a ďalšie ušetrené mestské peniaze predstavujú sponzorské dary od viacerých piešťanských firiem, ktoré prispeli k tomu, aby zanedbaný priestor plný náletových drevín opäť mohol začať slúžiť ľuďom.

„Podľa vyjadrenia ekonomického odboru sa v rokoch 2008 – 2019 vynaložilo na Prírodné kino spolu 133 747,16 eur. V tomto roku sa predpokladá ešte preinvestovať 36 794,02 eur,“ uviedla dnes pre zpiešťan.sk hovorkyňa radnice Drahomíra Moretová.

Spolu je to 170-tisíc eur, pričom v tejto sume sú započítané aj náklady na projektovú dokumentáciu (22 887 eur) z roku 2009.

Do roku 2015 radnica 1,5 mil. eur na uskutočnenie tohto zámeru v rozpočte nenašla a nepomohli ani dotácie z fondov Európskej únie. Preto sponzorsky vznikol jednoduchší projekt, ktorý dobrovoľníci a miestni podnikatelia s pomocou predchádzajúceho aj súčasného vedenia samosprávy postupne realizujú.

Text a foto: Martin Palkovič