Pripravujú veľkokapacitné očkovacie centrum na Kúpeľnom ostrove

Trnavský samosprávny kraj, Slovenské liečebné kúpele Piešťany a mesto Piešťany spolupracujú na vytvorení veľkokapacitného vakcinačného centra. „Dúfame, že sa to podarí,“ napísal na facebooku primátor Peter Jančovič.

Slovensko by malo do konca mája dostať viac než 1 milión vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech. Je to približne rovnaký počet ako celkovo za prvé štyri mesiace tohto roka. Aj preto bude pravdepodobne nutné rozšíriť očkovacie kapacity.

Vakcínu Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech doteraz podávali najmä v nemocniciach a poliklinikách, vrátane piešťanskej. Po novom ňou očkujú aj vo veľkokapacitných centrách, ktoré zriaďuje Trnavský samosprávny kraj. V sobotu 1. mája ju v Dunajskej Strede, Skalici a Trnave dostalo dohromady vyše 5-tisíc záujemcov vo veku viac ako 60 rokov.

Nie je vylúčené, že ňou budú očkovať aj na Kúpeľnom ostrove. Primátor Peter Jančovič pre zpiešťan.sk ešte začiatkom apríla povedal, že prebehli rokovania s Trnavským samosprávnym krajom o zriadení veľkokapacitného vakcinačného centra v priestoroch Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany. Výhodou je, že kúpele disponujú priestormi aj odborným personálom.

Mesto by malo prispieť so zabezpečením administratívnych pracovníkov, ktorí sú tiež pri vakcinácií potrební. Zapojená bude aj mestská polícia, ktorej pomoc je podľa doterajších skúseností nevyhnutná pri koordinácii záujemcov o očkovanie prichádzajúcich k vakcinačnému centru.

V pondelok 3. mája zverejnil primátor na facebook fotografiu zo Spoločenského centra Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany, ku ktorej napísal: „Príprava na vytvorenie veľkokapacitného vakcinačného centra v Piešťanoch. Dúfame, že sa to podarí. Spolupráca: Trnavský samosprávny kraj – Slovenské liečebné kúpele Piešťany – Mesto Piešťany.

Zatiaľ nie je jasné, kedy začne toto očkovacie centrum fungovať, ani to, ktorú vakcínu v ňom budú podávať. Vzhľadom na očakávaný počet očkovacích látok dodaných na Slovensko by to mohlo byť už v priebehu mája. O podrobnostiach budeme informovať.

Text: Martin Palkovič Foto: FB/Peter Jančovič